Hyves en de omgevallen ijsberg

Leestijd: 2 minuten

Hyves is vandaag volop in het nieuws.

Discussies over hoeveel geld Telegraaf heeft betaald en of Hyves gaat winnen van Facebook zijn interessant. Maar wat mij vooral fascineert, is de ‘omgevallen ijsberg’.

Bij de normale ijsberg zie je slechts het topje, maar zit er een verborgen massa onder. Het water is de beperking.

Bij de ‘omgevallen ijsberg’ is niets verborgen, maar kijk je niet verder dan je neus lang is. Ofwel, je bent zelf de beperking. Je kijkt voornamelijk in je eigen cirkeltje en gaat er vanuit dat dat alles is dat er is.

Marketeers worden geacht een bovengemiddeld inlevingsvermogen te hebben in ‘de gemiddelde mens’. Maar als ik vergelijk wat ik voor en achter de schermen bij Hyves heb gezien, is dit vaak niet zo.

Wanneer ik zeg dat RTL 4 ten dode opgeschreven is, omdat niemand in mijn vriendengroep er naar kijkt, begrijpt iedereen dat ik last heb van een omgevallen ijsberg. Maar bij ‘trendgevoelige fenomenen’ als Hyves blijkt een dergelijke benadering vrij normaal.

Ik heb de recente cijfers van Hyves niet bij de hand, maar las net deze Tweet van Vincent Everts: “Facebook heeft 1/3 van het aantal gebruikers en 1/5 van het aantal minuten en pageviews van Hyves. Beide netwerken groeien”. Die constatering ligt in de lijn van eerdere metingen.

Toch kom ik veel meningen tegen die stellen dat Hyves op sterven na dood is. Nu schrijf ik dit artikel niet zozeer om op de bres te gaan voor Hyves – hoewel ik daar best behoefte aan voel. Maar vooral omdat ik het zorgwekkend vind, dat zoveel marketeers last van een omgevallen ijsberg lijken te hebben. Dat zou een goede verklaring zijn waarom zoveel merken slecht contact hebben met hun klanten.

10 gedachten aan “Hyves en de omgevallen ijsberg”

 1. Knap inzicht, ik ben het roerend met je eens. Het is ook een beetje inherent aan dit soort media en alles wat er mee te maken heeft om heel rap, misschien te rap, te reageren.

  En de band die speelde door…misschien wel veel langer dan gedacht. 😉

 2. Dat neemt niet weg dat Hyves de laatste tijd zeer discutabele commerciële beslissingen heeft genomen, waarbij de marketeers van Hyves alle regels aan hun laars lappen. Zo zijn bijvoorbeeld meer dan 170.000 mensen die 'skien' in hun profiel hadden staan, zonder opt-in gekoppeld aan de Nederlandse Ski Vereniging. Als je puur naar de getallen kijkt heb je gelijk, maar door een actie als bovenstaande weten ze de goodwill bij veel mensen vrij snel tot nul te reduceren. Wellicht komt daar de omgevallen ijsberg vandaan?

 3. Hyves ten dode opgeschreven schrijven marketeers omdat ze het belachelijk vinden hoeveel Hyves vraagt voor een simpele reclamecampagne…

 4. Je analyse klopt, maar er is meer. De mensen met de meest negatieve analyses en scherpste commentaren, zijn 'heavy internetgebruikers' en voelen zich veel sneller op hun gemak bij de interface van Facebook. De meeste Nederlanders tikken met twee vingers en Facebook biedt voor hen juist te véél mogelijkheden. In die groep zal Hyves het altijd winnen. Verder zie ik Facebook niet snel een betaalmiddel en white label mobiele telefoon dienst aanbieden in Nederland. Out of focus. Hyves doet dat wel en kan daarmee op duur van de sitebezoek en omzet per klant/gebruiker gaan winnen.. To be continued!

 5. Misschien doet Hyves ons wel geloven dat ze groeien in cijfers, maar geven detailcijfers weer dat het met name inactieve leden zijn of dat de doelgroep niet meer die is, die men juist wenst te bereiken met bijv reclame….Nu is Hyves al helemaal niet meer 'objectief' en dus verwacht ik nog meer profieldeleters. Maar mijn oma en kleine neefjes zijn nog lid hoor; die vinden het fantastisch!

 6. Eens en mooie infographic, maar een beetje mediabureau zou die marketeer daar wel een realistisch perspectief op moeten geven

 7. Erg interessant geschreven! En beschrijft ook het gevoel dat ik heb bij veel schreeuwerige marketeers in de online media wereld en twitteraars (uit dezelfde) hoek. Behalve niet verder kijken dan je neus lang is, proef ik ook "Klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel is". Men zegt vaak maar wat, vindt dat wat ze zelf doen dat is wat iedereen moet… maar niemand moet en iedereen mag. Heb zelf zowel FB als HY, voel ik me goed bij! En combi Telegraaf/Hyves is denk ik heel zo raar niet. Verplaats je maar eens naar de doelgroep – ipv deze steeds maar weer te negeren, zoals veel 'media-marketeers' graag willen doen. Zij zijn de doelgroep niet de mediamensjes.

 8. Vrijwel alle 'pioniers' zijn al lang weg op hyves. Die mensen hebben echter wel genoeg mensen (tantes, neefjes en nichtjes) aangetrokken om hen te volgen op hyves.

  De 'achterblijvers' op hyves lijken veel meer tijd op hyves door te brengen. Ze zijn minder bezig met de gevoeligheid van vertrouwelijke informatie en gebruiken hyves zoals de eerdergenoemde pioniers Twitter gebruiken. De hele dag 'wie wat waren'.

  De huidige hyvers storen zich helemaal niet aan de vercommercialisering van het medium en doen overal vrolijk aan mee. Over 2 jaar gaan zij Twitteren en zijn de pioniers al lang weer met iets anders bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *