Maak je eigen Domino’s pizza in 3D

Leestijd: < 1 minuut

De pizzatracker van Domino’s Pizza gebruik ik vaak om de impact van een brand-utility te laten zien. De Tracker was een virale promotie, als onderdeel van een reclamecampagne. Maar in plaats van over het bestelproces te communiceren, verbeterde de promotie de bestelervaring zelf: je kon live het maken en bezorgen van je pizza volgen. Zo wist je zeker dat je order was ontvangen en zag je precies wanneer je pizza werd bezorgd. En dus hield je een beter gevoel aan de aankoop over.

Uiteraard staat het merk niet stil. Inmiddels heeft het de mogelijkheid, om je eigen pizza online samen te stellen, uitgebreid. Nu kun je dat doen met een 3D-module op je iPad. Op realistische wijze stel je je eigen pizza samen. Dominos maakt hierbij gebruikt van OpenGL techniek.

De cases van Domino’s illustreren voor mijn gevoel een tweedeling. Voor servicemerken kan een brand-utility vaak het beste kernproduct aanscherpen, neem bijvoorbeeld Toon van Eneco. Voor FMCG’s werkt het vaak beter om het proces rond het product te verbeteren.

Domino’s toont ook impact van dit soort benadering. Inmiddels wordt in Amerika 40% van de bestellingen online gedaan.

Bron: Techcrunch

Artikel: Merken, zak omlaag in de Maslowketen!

Leestijd: < 1 minuut

In het laatste nummer van Tijdschrift voor Marketing heb ik een artikel geschreven. Het beschrijft waarom marketeers meer in functionaliteit moeten denken en minder in hoge, emotionele waarde. 

Merken: zak omlaag in de Maslowketen!
“Iedere marketeer lijkt naar ‘een diepe emotie’ te zoeken maar daar zit de groei niet, meent Ingmar de Lange. Marketeers van hedendaagse merken kunnen juist groei creëren met basale functionaliteit.”

Lees het artikel.

Mountain Dew komt met de meeste letterlijke brand-utility

Leestijd: < 1 minuut

Ok, het is een gimmick. En waarschijnlijk heeft het de praktische bruikbaarheid van een banaan als een hamer. Maar toch is het een leuke, misschien wel de meest letterlijke, illustratie van een brand-utility.

Mountain Dew heeft in Colombia de doppen van haar flessen geschikt gemaakt om schroeven mee vast te draaien. De gedachte: handig als je wiel tijdens het skateboarden er ineens afvalt.

Uiteraard is het interessant dat je met de ‘schroevendraaier’ maar één kant op kunt draaien, anders draai je de dop eraf. Maar dat maakt het idee niet minder origineel.

Bekijk hier het filmpje.