Het handige model van Kano

Leestijd: 2 minuten

Merken bouw je tegenwoordig niet zozeer met communicatie, maar met innovatie: sterke merken vallen op met hun verrassend product of bijzondere dienst.

Verwachting en verrassing

Maar het is lastig om te bepalen welke dingen je wel moet doen en welke niet. Welke functionaliteit verwachten mensen? Welke klinken leuk, maar zitten hen uiteindelijk alleen maar in de weg? En welke zijn verrassend en creëren praatwaarde rond het merk?

Vanuit merkdenken vind ik de laatste categorie het interessantste. Veel eigentijdse merken worden groot door hun product of service een spectaculair element te geven.

Een goed voorbeeld is uiteraard Tesla: het product creëert z’n eigen communicatie. De bijzondere vorm en smaken van Tony’s Chocolonely’s repen zijn ook een goed voorbeeld. Of de verrassende service van CoolBlue.

Kortweg: een merk met een verrassende propositie heeft minder reclame nodig.

Het model van Kano

Een handig model om te begrijpen in welke categorie je product, dienst of functionaliteit zit, is het model van Kano. Ik gebruik het vaak.

Kano maakt onderscheid tussen dingen die mensen fijn vinden, verwachten, onverschillig laten, vervelend vinden of die hen verrassen.

Dit artikel beschrijft de principe van het model heel toegankelijk. Evenals de wijze waarop je ideeën, om een propositie te verbeteren, kunt evalueren.

Een leestip dus!

En nu kun je limonade teleporteren!

Leestijd: 2 minuten

Op congressen en academies laat ik zien hoe digitaal marketing fundamenteel verandert. Een goed voorbeeld is het belang van gemak. Of, in mooi Engels, ‘seamless’.

Amazon heeft het ‘seamless’ gemaakt het juiste boek te vinden en te kopen. Eigenlijk heeft iedere merk de uitdaging hetzelfde te doen.

Snel makkelijk

Welke bank maakt bankieren net zo gemakkelijk als het kopen van een boek bij Amazon? Wie doet dat voor elektrisch rijden, groene stroom, verzekeringen of goede doelen? De winnaar heeft een grote kans monopolist te worden, net als Amazon.

Merkbouwen krijgt zo een basale insteek: wie is het snelste het makkelijkste?

Regelmatig vraagt iemand in het publiek dan: wat moet Coca-Cola hiermee? Immers, hoe kun je een ‘seamless’ innovatie of service toevoegen aan een basaal product uit de supermarkt?

Natuurlijk zijn ook hier voorbeelden van. Vaak draaien die om online bestellen en leveren. Zoals Boldking of Hello Fresh. En zelfs brood kan inmiddels online worden gekocht.

Maar zojuist kwam ik dit filmpje tegen op Facebook. Het sprak tot m’n verbeelding. Want nu kun je limonade teleporteren.

Makkelijke limonade

Je drinkt een glas limonade. Dat vind je zo lekker, dat je iemand aan de andere kant van de wereld ook een slokje wilt laten proeven. Dat kan nu, in ieder geval in het laboratorium. Leuk om te fantaseren wat Coca-Cola hiermee kan om haar product makkelijker te maken  :).

Nuancering

Na het flitsende filmpje, is enige nuancering wel gepast. Voor zover ik het principe begrijp, krijgt de drinker aan de andere kant van de wereld een hele eenvoudige representatie te drinken. Het is vooral water, waarbij de kleur van de limonade wordt geïmiteerd met een lampje. De elektroden in het water simuleren vervolgens de zuurtegraad van de limonade. Echte limonade is natuurlijk complexer dan dat.

Maar het is een stapje. En met dergelijke stapjes zijn ook tablet, drones of 3D-printers begonnen.

Via Danny Merk en New Atlas.

Google’s AI helpt je met je tekening

Leestijd: < 1 minuut

Eerder schreef ik over Google’s AI: je kunt Pictionary spelen met Google’s computers. Inmiddels is daar een leuke opvolging van.

Als je niet kunt tekenen, helpen de elektrische vriendjes van Google je. Met AutoDraw teken je iets grofs. Google herkent je doodle en doet een suggestie voor een betere versie van je tekening.

Dat klinkt vast abstract. Dus: kijk hieronder 🙂

 

Probeer het hier zelf. AutoDraw is gratis en werkt op al je digitale apparaten. Dus op je computer, telefoon en tablet.

Of kijk naar dit achtergrondfilmpje.

Je hebt 3 dingen nodig voor een verhaal over leiderschap

Leestijd: 2 minuten

Wie ben je? Wat doe je? En hoe krijg je mensen daarin mee? Iedere leider of marketeer moet deze vragen kunnen beantwoorden om succesvol te zijn. Een tijdje geleden vond ik dit schema. Het is van Marshall Ganz van Harvard.

Hij heeft het ontwikkeld om leiders te helpen om hun medewerkers bij hun missie te betrekken. Maar het model is ook heel bruikbaar voor marketeers om een merkverhaal te creëren.

Ganz stelt dat een strategie weliswaar vertelt hoe een bedrijf succesvol wordt. Maar een verhaal is nodig om mensen hier emotioneel bij te betrekken en antwoord tegen geven op de vraag waarom de wereld moet worden veranderd.

Hij stelt dat je in je verhaal 3 zaken moet benoemen om mensen echt te betrekken bij je strijd. Want als je mensen tot actie wilt krijgen, moet je ze eerst emotioneel weten te triggeren. Bijvoorbeeld met hoop, angst of een gevoel van solidariteit.

“Story of self”

Hierin vertel je over je persoonlijke drijfveer, of over de drijfveer van het merk. Waarom ben jij op dit pad gekomen, welke uitdagingen heb je overwonnen en wat motiveert je te doen wat je doet?

Belangrijk zijn de keuzemomenten, de momenten dat jouw waarden en opvattingen er echt toe deden. Met dit deel laat je zien hoe jij persoonlijk bent gevormd.

“Story of us”

Nu is het doel om je team, bedrijf of klanten te betrekken bij je gevecht. En hen uit te leggen waarom juist zij een leidende rol in dit proces moeten nemen.

Belangrijk is weer om sleutelmomenten te benoemen: soms komt er iets op je pad en dan kun je niets anders doen dan handelen. Dit zijn de momenten, die laten zien wie je bent.

Dit verhaal moet anderen motiveren om de missie van jou of je merk te omarmen.

“Story of now”

Hier zit de urgentie. Op dit punt vertel je waarom er nu moet worden gehandeld en waarom stilzitten geen optie is. Op dit punt vraag je je publiek concreet om actie te ondernemen.

“Challenge, Choice, Outcome”

Verder is belangrijk dat je 3 punten in je verhaal verwerkt om je leiderschap gestalte te geven.

Vertel over een eerdere uitdaging, bijvoorbeeld over de eerste grote uitdaging waar je tegen aan liep en hoe die je heeft gevormd. Speelt je opvoeding hier een rol?

Leg uit waarom je die bepaalde keuze hebt gemaakt. Waar haalde je de motivatie en moed vandaan om dit te doen? Waar worstelde je toen mee?

En de resultaat is van belang. Hoe ziet dit eruit? Hoe voelde je op dat moment? Wat heb je daarvan geleerd?