Leestip: gratis innovatieinspiratie van Contagious

Leestijd: < 1 minuut

Contagious Magazine schrijft over marketing en innovatie. Het is goed, maar duur. Dus is het fijn nieuws als het een gratis overzicht geeft van het beste van 2010. Zeer aanbevolen leesvoer.

Check Most Contagious 2010. En hier kun je een PDF-versie downloaden. En hieronder de Slideshare-versie.

Zeer uitgebreid document over service-innovatie

Leestijd: < 1 minuut

De brand-utility gaat over marketing en dienstverlening. Nuttige, laagdrempelige diensten kunnen een effectieve promotie zijn. Er is dus een groot raakvlak met service-design. Zo is de brand-utility niet alleen een drijvende kracht achter marketinginnovatie, maar ook wat betreft innovatieve dienstverlening.

Zojuist kwam ik tijdens een grasduinsessie op Slideshare ineens dit document tegen. Het is een jaarboek rondom service-innovatie, gepubliceerd door de Europese Commissie. Het bevat meer dan 80 pagina’s en behandelt innovaties bij Philips en BT en onderwerpen als Guerrilla Innovatie en Open Innovatie.

Ik ben het net tegengekomen en 82 pagina’s zijn net iets te veel om het al grondig te hebben doorgenomen. Maar ik durf te stellen dat het interessant leesvoer betreft. Uitgebreid en voor niets. Kortweg: vraag niet hoe het kan, profiteer ervan!

Hier kun je de PDF-versie downloaden.

Wat betekent sociale media 24/7 per afdeling?

Leestijd: < 1 minuut

Het leuke van het model dat ik samen met Hyves heb ontwikkeld, is dat het niet alleen houvast geeft om naar het sociale media-beleid van organisaties te kijken. Maar ook dat met de ervaringen van deze organisaties het model zelf verder ontwikkeld kan worden. Inderdaad, een mooie yin-yang-symbiotische-geven-en-nemen-relatie.

Zo werd ik erop geattendeerd dat de kwadranten vertaald kunnen worden naar afdelingen. Hieronder een eerste invulling. Ongetwijfeld voor discussie vatbaar, maar in het kader van wie-niet-kan-delen-kan-niet-vermenigvuldigen deel ik het vast.

Opgemerkt dient te worden dat één afdeling de centrale verantwoordelijkheid moet krijgen voor het overkoepelende beleid. Dus het schema geeft vooral aan met welke afdelingen deze per domein samenwerkt.

Met dank aan Rob Remeijsen voor het inzicht.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.