3 video’s over de toekomst van VR

Leestijd: 2 minuten

sarotis

Chriet Titulaer zei het al: we leven in een Wondere Wereld. Klik hier voor jeugdsentiment. En dat doen we nog steeds. Bijvoorbeeld op het gebied van Virtual Reality. Hieronder drie films die de wonderen van VR – en Augmented Reality – verder verkennen.

Je telefoon meet 3D
Allereerst Google’s ProjectTango. Dit project leert telefoons om diepte te zien. Nu kijken telefoons nog ‘plat’. Straks kunnen ze 3D-films van een ruimte maken. Hierbij leggen ze niet alleen vast wat ze zien. Ze analyseren ook direct de hoogtes, breedtes en de posities van alle objecten op de film. Dat kan handig zijn als je een ruimte in 3D wil scannen, bijvoorbeeld je nieuwe woning.

projecttango

Je telefoon begrijpt hierdoor ook beter waar je naar kijkt. Nu gebruikt je telefoon vooral je GPS-positie om te begrijpen waar je je bevindt. Dit werkt buiten goed, maar binnen minder.

Met Tango kun je in 3D door een museum worden geleid. De telefoon begrijpt hierbij precies naar welk object je kijkt. Zo kun je telkens de juiste uitleg of instructies krijgen.

Tango lijkt misschien toekomstmuziek. Maar Lenovo heeft de technologie al toegepast in de Phab 2 Pro.


Je kleding laat je 3D voelen
Interactive Architecture vroeg zich vervolgens wat af. Straks hebben we deze technologie allemaal in onze telefoon. Maar hoe maak je deze virtuele  informatie weer voelbaar?

Dus: als je een VR-bril opzet, zie je wel 3D. Maar je voelt de virtuele ruimte nog niet. De ontwerpers bedachten daarom Sarotis, een interessant experiment. Het introduceert innovatieve kledingstukken met een hoog Blade Runner-gehalte.

De kleding geeft de drager ‘haptic feedback’. Net zoals je telefoon trilt om een geluid ‘tastbaar’ te maken, heeft de kleding interessante snufjes om ruimte ‘voelbaar’ te maken. Je voelt zo dus waar je je in een virtuele ruimte bevindt of wat je virtueel ‘aanraakt’.

Sarotis loodste proefpersonen zo door een onzichtbaar doolhof, puur met  de stimuli die het pak hen gaf.

Meer over Sarotis in FastCompany.

8 pitches van bekende startups

Leestijd: < 1 minuut

pitch-dragonsden

Grappig. Huffington Post heeft een lijstje met lessen van pitchpresentaties van succesvolle startups. De tips zijn herkenbare klassiekers. Houd het simpel. Beschrijf een duidelijk probleem. Geef een simpele oplossing. En begin met een knal.

Mijn oog viel op de voorbeelden: de pitchpresentaties van succesvolle startups. Sommige zijn leerzaam. Andere staan grappig genoeg haaks op de succestips: ze hebben miljoenen opgehaald met wollige Powerpoints.

Voor de aardigheid heb ik heb wat rond gesnuffeld. Hier 8 op rijtje.

Hamvraag is natuurlijk: would you have invested? 🙂


Airbnb


Facebook


Foursquare


LinkedIn


YouTube


Ooomf


BuzzFeed


Mint

Deze innovaties gooien de funnel omver

Leestijd: 2 minuten

dollshaveclub

Als je Frislicht, m’n publicaties of lezingen een beetje volgt, weet je dat ik fan ben van vernieuwing in marketingland. Digitaal speelt hierbij een belangrijke rol. Veel geaccepteerde marketingwetten zijn door bits&bytes omver gegooid.

De stappen doorelkaar
Eentje hiervan is de funnel. En de traditionele stappen die hiermee gepaard gaan. Aanname: je moet eerst iets kennen, leuk vinden en willen hebben, voordat je het koopt. In de regel duurt het een tijdje, voordat je deze stappen doorloopt.

Groupon toonde al aan, dat dit ook andersom kan: je koopt eerst iets en leert het dan pas kennen en leuk vinden. Bijvoorbeeld een goedkope bon voor een sauna, waarvan je nog nooit hebt gehoord. Zie ook dit stukje, dat ik in 2011 schreef.

Big data
Inmiddels gaat digitaal een stukje verder.  The Economist heeft hier een leuk artikel over. Aankopen worden bijvoorbeeld steeds meer geautomatiseerd. Dankzij big-data wordt het goed mogelijk te voorspellen wat een klant gaat kopen. Zo ontstaan er Spotify’s voor FMCG. Op basis van een vast bedrag per maand, krijg je precies de artikelen die je nodig hebt. Birchbox is een voorbeeld. Voor $10 ontvangen abonnees iedere maand samples van schoonheidsproducten. Dit model is er ook voor scheermesjes, hondenvoer of sportartikelen. Sterker, dit jaar zijn er rond de 1.000 van dit soort diensten. In 2013 waren dit er nog maar 284.

dashbutton

 

Slimme gadgets
Een andere ontwikkeling is dat met slimme gadgets een aankoop vrijwel automatisch gaat. De Dash Button van Amazon is hier een goed voorbeeld van. Druk op het kleine knopje. En Amazon levert binnen enkele uren een afgesproken aankoop: bijvoorbeeld 20 nieuwe rollen toiletpapier of 2 pakken luiers van Pampers. De helft van de Maxwell House koffie, die bij Amazon wordt gekocht, wordt gekocht via de Dash Button. Ook P&G  profiteert flink van onze gemakzucht. Het deed vroeg mee aan Amazons experiment. Inmiddels is een derde van alle aankopen via de Dash Button van P&G. General Electric heeft zelfs wasmachines die zo hun eigen wasmiddel bestellen.

Het wachten is nu op een ‘neutrale knop’. Uit onderzoek in Engeland bleek dat er vooral behoefte is aan een slimme gadget, die steeds de goedkoopste toiletpapier, hondenbrokken of scheermessen van een bepaald merk weet te vinden. Dus los van een specifieke aanbieder.

Van emotie naar gewoonte
Uiteraard is een hoop van het bovenstaande nog onder de kop ‘experimenteel’ te scharen. Schatting zijn, dat minder dan de helft van de mensen die een Dash Button heeft, er ooit op heeft gedrukt. Maar belangrijk is te constateren dat er aan de horizon iets fundamenteels gebeurt. FMCG-merken hebben van oudsher veel geïnvesteerd in emotionele loyaliteit. Byron Sharp zette hier al kritische kanttekeningen bij. En in de digitale toekomst lijkt loyaliteit op basis van gemak nog belangrijker te worden. Belangrijk is niet zozeer welk merk het leukste, maar welk merk het makkelijkste is

Lees het artikel

10 belangrijke trends voor fabrikanten

Leestijd: 3 minuten

mckinsey2030-top

McKinsey&Company heeft onderzocht hoe producenten van consumentengoederen er in 2030 voorstaan. Dit levert een interessant lijstje op. Met digitale supermarkten en nieuwe niches.

A. Verandering in consumentengedrag.

Consumentengedrag polariseert. Belangrijker dan ooit is dat fabrikanten kiezen: voor welke segmenten en kanalen gaan ze? En voor welke niet?

1. De massamarkt stagneert.
In 2030 kan 25% van de West-Europeanen met pensioen. Het gemiddeld besteedbare inkomen daalt hierdoor, waardoor er minder bereidheid is om hoge prijzen te betalen. Producenten van massaproducten zijn hierdoor niet langer in staat prijsstijgingen door te belasten aan klanten, zonder aan marktaandeel te verliezen. Kostenreductie wordt hierdoor nog belangrijker.

2. Groei in niches.
Terwijl de massamarkt krimpt, bloeien kleine, maar winstgevende niches op. Bijvoorbeeld rond gezond eten en producten die makkelijk, milieuvriendelijk of gepersonaliseerd zijn. Op dit moment stelt al een derde van de Europeanen hier meer voor te willen betalen. Bedrijven die op deze niches willen inspelen moeten innovatief, snel en ‘agile’ zijn.

3. Fragmentatie van kanalen en prijsvechters.
Klanten, die trouw zijn aan één type winkel, worden nog zeldzamer. Prijsvechters spelen hierop in. Terwijl veel winkelformules stagneren, groeien zij de komende tijd met 5% per jaar. Dit is een kans voor fabrikanten van private-labels.

4. Digitale supermarkten.
De online supermarkt groeit langzaam, maar gestaag in Europa. Het wordt een steeds belangrijkere inkomstenbron voor zowel winkelketens als producenten. Het aandeel van e-supermarkten kan in 2030 oplopen tot 15%.

Doordat online kopers geneigd zijn steeds dezelfde producten te kopen, wordt het heel belangrijk voor producenten om een vaste plek op het digitale boodschappenlijstje te krijgen. Het gevecht om schapruimte verschuift naar een gevecht om aanwezigheid in apps, op websites en in zoekmachines.

B. Verandering van de industrie
Maar niet alleen consumentengedrag verandert. De producenten van consumentenproducten veranderen zelf ook. Belangrijke ontwikkelingen zijn verticale integratie, digitalisering en agressieve kostleiderschap.

5. Verticale integratie en nieuwe modellen.
Met name in online retail wordt verticale integratie het nieuwe normaal. E-commerce pioneers zoals Amazon zijn zo in veel categorieën actief. En gespecialiseerde start-ups verkopen producten direct aan consumenten, zoals scheermesjes of ‘functional foods’.  Vaak doen ze dit op basis van abonnementen.

Dergelijke ontwikkelingen veranderen de dynamiek in de industrie fundamenteel. Interessant is dat sommige producenten een compleet eigen distributiekanaal gaan introduceren, buiten de reguliere kanalen om.

6. Digitalisering van processen.
Vooruitlopende producenten gebruiken digitaal daarbij om hun klantcontact en waardeketen slimmer in te richten. Zo kunnen ze klanten in de kleinste niches bereiken, sneller op groeimarkten inspelen en een structurele premiumpositie creëren.

Huidige voorlopers weten hun kosten al tot 30% te besparen. Tegelijkertijd kunnen ze sneller gepersonaliseerde producten maken.

7. Kostleiderschap en consolidatie.
Activistische investeerders stimuleren vernieuwing en gaan voor kostleiderschap. Grotere efficiency en lagere kosten leiden tot agressieve prijsconcurrentie. Zo winnen ze marktaandeel en kunnen ze nieuwe overnames doen om hun bereik verder te vergroten.

C. Externe invloeden
En tenslotte is er een aantal externe krachten, dat vernieuwing stimuleert.

8. Strengere regelgeving.
Overheden, zowel op Europees als landelijk niveau, introduceren de komende jaren nieuwe maatregelen om consumenten beter te beschermen en maatschappelijke ondernemen te stimuleren. Dit maakt het leven van producenten lastiger. Maar het creëert ook kansen voor bedrijven die voorlopen op dit gebied

9. Kwetsbare aanvoer.
Een lastigere uitdaging is het effect van natuurrampen en politieke instabiliteit. Zeker in industrieën waar alles aan elkaar verbonden is.

Belangrijke antwoorden zijn snelle waarschuwingssystemen of alternatieve aanvoerroutes. Net als verregaande verticale integratie.

10. Nieuwe arbeidsnormen.
In West-Europa staat de 40-urige werkweek onder druk, net als langdurige trouw aan de werkgever en homogene arbeidersklassen.

McKinsey&Company stelt dat de invloed hiervan structureel wordt onderschat. Jonge werknemers zijn minder loyaal en vragen om meer vrijheid, maar blijven tegelijkertijd tot een hogere leeftijd aan het werk. Bedrijven die met nieuwe voorwaarden talent weten aan te trekken, krijgen een belangrijk concurrentievoordeel.

D. Het model van de toekomst.
Hamvraag is daarmee: hoe ziet het model van de toekomst eruit? Slechts een kleine groep producenten slaagt met een individueel model. Voor de rest is de uitdaging meerdere modellen te combineren.

mckinsey2030

Basics.
Deze bedrijven focussen zich op standaardisatie en efficiency en snijden in hun operationele kosten. Ze worden ‘category killers’.

Niche.
Aan de andere kant zitten de premium markten. Deze producenten kiezen voor ‘agile’ benaderingen en slimme technieken. Zo weten ze hun productie en ontwikkeling te versnellen en beter in te spelen op de nieuwe consumentenvraag.

Private-label.
Andere bedrijven richten zich vol op de productie van private-labels. Niet als een extraatje, maar als een serieuze bron van inkomen. Op deze manier kunnen producenten ook makkelijker aanvoerder worden in hun categorie en hun eigen merken beter ondersteunen.

Direct naar de klant
Sommige fabrikanten zijn inmiddels begonnen met hun eigen online en offline distributiekanalen. Belangrijk is dat zij deze kanalen scherp scheiden van hun traditionele kanalen, om conflicten te voorkomen en nieuwe proposities de ruimte te geven snel te groeien.

Lees het hele artikel hier

Met dank aan Sebastiaan Vaessen voor de tip.