iPhone apps: de interessante leerpunten

Leestijd: < 1 minuut

Regelmatig schrijf ik met enthousiasme over iPhone-apps. Merken kunnen zo hun belofte op een relevante wijze onderbouwen.

Belangrijk: waarmee moet je rekening houden als je zo’n app ontwikkelt?

Hier een interessante presentatie van Pinch Media. Dat heeft de prestaties van een groot aantal apps geanalyseerd. De leerpunten staan hapklaar opgesomd.

Een goede klantervaring loont. En dat is nu bewezen.

Leestijd: < 1 minuut

Het cliché van marketing: een goed product verkoopt zichzelf. En het loont om tijd en moeite in je klanten te steken. Een open deur, maar makkelijk te vergeten tijdens een recessie.

Ongetwijfeld heb je eens een presentatie gegeven, waarbij vervolgens werd gevraagd: OK, dat klinkt leuk, maar wat leveren die inspanningen nu op? Dan is het goed te weten dat Forrester onderzoek heeft gedaan naar het effect van een goede klantervaring.

Centraal staat het verschil tussen bedrijven die minder dan gemiddeld scoren op klantervaring en zij die dit onderwerp bovengemiddeld goed benaderen.

Bij een bovengemiddeld scorend bedrijf waren:

  • 14.4% meer klanten bereid een ander product te kopen.
  • 15.8% meer klanten terughoudend om op een andere aanbieder over te gaan.
  • 16.6% meer klanten bereid een aanbeveling aan anderen te doen.

Bron: Customer Experience Matters, via Iterations

Wijsheid van de Zijlijn: het spectrum

Leestijd: < 1 minuut

Iets van iets vinden is makkelijk. Zelf iets doen is een stuk moeilijker. Geïnspireerd op zware brainstormsessies en vrolijke gesprekken bij de borreltafel: hier het spectrum ‘Wijsheid van de Zijlijn’.

Mening: dit werkt niet
Het is het makkelijkst om aan de zijlijn te stellen dat iets niet goed is. Illustratief is de wijze waarop tijdens verjaardagen over politiek wordt gesproken. Iedereen heeft een mening, iedereen vindt wel iets slecht.

Kritiek: dit werkt niet, omdat…
Moeilijker is inhoudelijke kritiek te geven. Dat vraagt om een analyse van de situatie.

Idee: maar als je dit probeert…
Weer een stapje verder gaat het om zelf met een alternatief idee te komen. Dat vraagt om creativiteit.

Oplossing: …dan werkt dat omdat…
Het nadeel van ideeën is dat er makkelijk bierviltjes mee te vullen zijn. Ik kan verschillende ideeën verzinnen om het broeikaseffect tegen te gaan. Maar dat hoeven geen goede oplossingen te zijn. Een oplossing houdt rekening met de praktische bezwaren.

Initiatief: …en ik ga het doen…
Een oplossing verzinnen is één, het vervolgens gaan doen is een tweede. Veel mensen hebben kritiek op de politiek, Fortuyn verdiende respect omdat hij als één van de weinigen het initiatief nam om er iets aan de te doen.