Top 5 Gametrends voor 2006

Leestijd: 2 minuten


De kerstverkoop van videogames in de VS viel tegen. Analisten hadden het voorspeld. Maar spelers als Electronic Arts en Activision werden er toch door verrast. De verkoop lag 20% lager. Maar er komt een hoop aan in 2006.

Het jaar van Sony
Sony’s PlayStation 3 komt volgend jaar uit. Het bedrijf heeft zwakke financiele resultaten en tegenvallende verkopen. Maar zo’n 50 % van de gamers, die een nieuwe generatie gameconsole willen kopen, wacht op de PS 3. In tegenstelling tot Microsoft, zal Sony wel in staat zijn aan de vraag te voldoen.

Mobile games worden volwassen
De markt voor mobile games had haar eerste grote acquisities in 2005. Electronic Arts kocht Jamdat Mobile. In 2006 komen er meer grote bedrijven die hun eigen mobiele game divisie willen bezitten. Denk ook aan bedrijven als Yahoo en Google.

Onafhankelijke ontwikkelaars
De consolemarkt kent al flink wat turbulentie met vechtende spelers als Sony, Nintendo en Microsoft. Maar verwacht nog meer strijd. De vergelijking wordt gemaakt met Hollywood. Grote bedragen gaan in een paar hitfilms. Deze moeten de producenten het jaar doordragen. Een riskant businessmodel.

Maar toetreders als BioWare and Pandemic vinden niches waar minder geld nodig is. Gamers worden moe van de grote sequels en staan open voor innovatieve, kleinschaligere concepten.

Diverse consolemakers gaan de kant van de PC op. Want ontwikkelaars van PC games gaan in 2006 goedkopere games maken. En maken daarmee hogere marges.

China’s online games
Chinese online games vormden in 2005 een grote markt. Momenteel is die goed voor $580 miljoen. De Chinese World of Warcraft community telt 1.5 miljoen Chinese spelers. Dit op een totaal van 5 miljoen.

In 2006 gaan veel spelers hun businessmodel aanpassen aan de Chinese markt. Dit wordt het model van de toekomst.

De verantwoordelijkheid van mainstream
De markt voor videogames bereikt begin volgend jaar een grootte van $28 miljard. Het steekt daarmee de platenindustrie naar de troon.

De industrie bereikt de doelgroep 15 tot 35 daarmee uitstekend. Reclamegelden gaan steeds meer die kant op. Maar dan moeten de ontwikkelaars wel hun verantwoordelijkheid nemen. Ze worden scherp in de gaten gehouden door ouders en politici.

Bron

Digg: schrijvers en lezers fragmenteren in vijf groepen

Leestijd: 2 minuten


Het Internet verandert de manier waarop nieuws geschreven en gelezen wordt. fris_licht kwam langs een artikel dat Digg.com gebruikt om verschillende soorten lezers en schrijvers te identificeren.

Als achtergrond: Digg.com groeit als een paddenstoel. Een site met nieuws voor nerds. Grofweg een alternatief voor Slashdot.

Bij Digg.com kan iedereen een bericht posten. Vervolgens bepalen bezoekers met hun stem of het bericht relevant is. De beste nieuwtjes komen zo op de voorpagina.

Groep 1: de lezers. Zij vormen de uiteindelijke doelgroep. De schatting van de schrijver is dat 10 tot 20% hiervan stemt door op ‘digg’ te klikken.

Groep 2: de mainstream-diggers. De 10 tot 20% die de tijd neemt om te stemmen. De volgorde van de artikelen wordt hierop aangepast. Zij zijn de grootste groep stemmers. Maar ze zijn interessant genoeg niet zo belangrijk. Zij stemmen vooral op artikelen die al op de homepage staan. Op dat moment hebben nieuwe stemmen een vrij marginale invloed.

Groep 3: de hardcore-diggers. De kleine groep mensen die alle geposte artikelen in de gaten houdt, op zoek ‘breaking news’. Dit zijn de echt belangrijke mensen. Ze vinden de spelden in de hooiberg en zorgen dat artikelen op de homepage komen. Zonder hen komen de diamantjes nooit naar boven.

Groep 4: mensen die nieuwe artikelen posten. De uitdaging voor hen: een nieuwtje als eerste plaatsen en daarmee ‘de concurrentie’ voor zijn.

Groep 5: de mensen die nieuws ‘maken’. Dit zijn vaak bloggers.

Het moraal: op het Internet fragmenteert de dichotome groep ‘lezers’ en ‘schrijvers’. Elke groep is nodig om het systeem te laten draaien.

Digg

Het artikel

Slashdot

Mond-tot-mond beinvloedt de aankoopbeslissing het sterkst

Leestijd: < 1 minuut


BIGresearch deed onderzoek naar de invloed van media. Meer dan 15.000 respondenten beantwoorden gedetailleerde vragen. Centrale insteek: welk medium beinvloedt de aankoopbeslissing het sterkst?

Wat blijkt: Word of Mouth scoort het best. En dat vindt de rumoerminnende fris_licht redactie best.

De onderstaande tabel geeft een samenvatting van de resultaten voor alle leeftijdscategorieen.

1. Word of Mouth
2. TV
3. Coupons
4. Newspaper Inserts
5. Read Article
6. Direct Mail
7. Magazines
8. In-store Promotion
9. Cable TV
10. Internet Advertising

Ook in de andere tabellen, bijvoorbeeld online en voor de categorie 18 tot 24, staat mond-tot-mond-communicatie bovenaan.

Meer info en meer tabellen

Virgin Mobile commercial met Kate Moss

Leestijd: < 1 minuut


De aanval is de beste verdediging. Dus als je supermodel bent en net bent afgekickt, maak lekker een grapje over jezelf.

Kate Moss heeft net een contract met Virgin Mobile. De resulterende commercial neemt het recente verleden van Moss op de hak.

Genoeg ingredienten voor iets leuks, zou je denken. Zeker gezien andere geinige Virgin Mobile-acties. Maar het woord briljant laten we ff in de kast.

De commercial