Tip: het Kenniscentrum van EURIB

Leestijd: < 1 minuut

Het bestaat al een tijdje, maar zojuist zag ik de nieuwsbrief van EURIB weer langskomen met een update omtrent hun Kenniscentrum. Dit breng ik graag onder de aandacht.

In het Kenniscentrum vind je een groot aantal marketing- en communicatiemodellen. Deze zijn handig als je een inhoudelijk punt scherp wilt neerzetten. Of als je jezelf gewoon de marketingafdeling in wilt bluffen.

EURIB hanteert de volgende categorieen:

 • Merktrouw
 • Congrestip: World Creativity Forum

  Leestijd: < 1 minuut

  Sommige deals zijn te goed om te laten liggen. In Antwerpen komt op 19 en 20 november een tweedaagse congres over creativiteit. Aanwezig zijn sprekers als John Cleese, de beroemde komiek, Steve Wozniak, mede-oprichter Apple, Tom Kelley, general manager IDEO, Dan Heath, auteur Made to Stick en Chris Anderson, Editor-in-Chief, Wired Magazine.

  Het duurt twee dagen en tot 10 oktober kost het maar 295 euro.

  Meer info

  Bron: Bart Suichies / Amazing Minds

  Werner Vogels over innovatie bij Amazon

  Leestijd: 2 minuten

  Mastermundo was dit weekend zoals verwacht inspirerend. Zowel qua inhoud als vorm. Het Stille Disco principe werd bijvoorbeeld toegepast tijdens het ‘congres’.

  Werner Vogels is de CTO van Amazon. Hij sprak in het Stedelijk Museum via de koptelefoon over innovatie. Daarna heb ik nog een tijdje met hem van gedachten mogen wisselen. Hier een aantal interessante inzichten.

  Vogels vertelde dat Amazon bij innovatie niet kijkt naar de dingen die veranderen. Centraal staan juist de elementen die niet veranderen. Bijvoorbeeld de behoefte aan een lage prijs en snelle bezorging. Amazon besloot in dat kader bijvoorbeeld haar budget voor reclame te investeren in een gratis bezorgservice.

  Op basis van deze vaste elementen geeft Amazon kleine, interdisciplinaire teams de vrijheid om te innoveren. Het principe is daarbij dat ‘ja, het kan’ makkelijker is te zeggen dan ‘nee, het kan niet’. Het bedrijf heeft het bijvoorbeeld heel makkelijk gemaakt om de prijs van een product te verlagen. De prijs van een product kan ook worden verhoogd, maar daarvoor moet een groot aantal stappen en meerdere bestuurslagen worden doorlopen.

  Deze vrijheid gaat gecombineerd met verantwoordelijkheid. Marketing is bijvoorbeeld niet de taak van een bepaalde afdeling, maar van iedereen in het team. Zo heeft iedereen bij Amazon de mogelijkheid om op ‘de rode’ knop te drukken als iets niet gaat zoals het moet. Als bijvoorbeeld blijkt dat een bepaalde tafel frequent beschadigd wordt bezorgd, heeft iedereen van de klantenservice de mogelijkheid – en dus de verantwoordelijkheid – om deze met een druk op de knop direct uit de collectie te halen.

  Interessant is ook de wijze waarop Amazon een – vaak wat hol – begrip als klantgerichtheid invult. Voor nieuwe software geldt bijvoorbeeld dat ontwikkelaars eerst het persbericht moeten schrijven. Dit dwingt hen na te denken over de toegevoegde waarde en de essentie van de service. Vervolgens wordt een handleiding met een FAQ-sectie geschreven. Pas daarna wordt met de ontwikkeling begonnen.

  Blend opent restaurant met PUMA

  Leestijd: < 1 minuut

  Een magazine, Blend opent samen met een sportmerk, PUMA een restaurant: dat is gelijk al interessant. Het betreft het Mongoolse Ulan Bator, geinspireerd op PUMA’s Mongolian Shoe BBQ.

  Het restaurant komt in de Puma Concept Store in Amsterdam. Het blijft daar zestig dagen open, conform een eerder initiatief van Blend, de guerrillastore 60daysofspace.

  Het openingsdiner is op 15 oktober. Mocht je erbij willen zijn: de komende 2 weken worden flyers uitgedeeld rond de PUMA Concept Store.

  Het restaurant zit aan de Singel 429-435 in Amsterdam.

  Bron: Molblog