Model voor gelaagde merkrelaties

Leestijd: < 1 minuut

Erik Roscam Abbing heeft een interessant model gepost. Het bestudeert enerzijds de relatie tussen organisatie en gebruiker. En anderzijds die tussen marketing en productontwikkeling.

Wat ik leuk vind, is dat er per onderwerp een gelaagdheid wordt aangebracht. Het motto: een spijker sla je met een hamer, voor een schroef gebruik je een schroevendraaier. Ofwel, per output in het ene domein, heb je een specifiek soort input nodig in een andere domein.

Dat klinkt logisch. Maar nog steeds wordt geprobeerd een organisatiecultuur met een reclamecampagne te veranderen.

Hier kun je model iets groter bekijken.

9292 vraagt hulp bij ontwikkeling applicatie

Leestijd: < 1 minuut

Het ontwikkelen van een nuttige service als promotioneel instrument is een uitdaging. Belangrijk is het vinden van ‘een gat in de markt’. Om welke dienst zitten mensen te springen? En hoe moet je die aanbieden?

Interessant is een initiatief van 9292. Dat wil vervoersinformatie zo mobiel mogelijk maken. Bijvoorbeeld met een handige applicaties, zoals voor de iPhone.

Bij de ontwikkeling van deze applicaties worden studenten betrokken, een groep actieve OV-gebruikers. Kan de presentatie beter? Zijn er nieuwe ideeën? Wat moet anders? Studenten kunnen via een wedstrijd de ultieme OV-applicatie ontwerpen. Ze krijgen hiervoor de broncode van een ‘kale’ planner.

Een leuk voorbeeld van ‘actief marktonderzoek’.

Meer over de wedstrijd.

Bron: Marketingfacts

Ajax maakt een Gouden Gids voor huishoudelijke hulpen

Leestijd: < 1 minuut

Ik draag graag de gedachte uit dat een gratis service de beste marketing is. Ofwel, gebruik je reclamebudget om een nuttige dienst te leveren.

De reactie is soms dat dit makkelijker is voor spannende lifestyle-producten, dan voor producten met een lage betrokkenheid. Daarom ben ik altijd blij met cases die het tegengestelde bewijzen.

Casajax is een Spaanse site van Ajax, het schoonmaakmiddel (hier een Engelse vertaling via Babelfish).

Achtergrond: ook in Spanje is er behoefte aan hulp in de huishouding. Vraag is natuurlijk hoe je aan kundige, betrouwbare hulp komt.

Ajax speelt daarop in. Casajax geeft een overzicht van hulpen bij jou in de buurt. Hulpen kunnen zichzelf ook aanmelden. Je krijgt steeds een overzicht van hulpen die voldoen aan jou vereisten.

(De site bestaat overigens al een tijdje. Maar door mijn gebrekkige Spaans was ik ‘m nog niet tegengekomen…)

Consumentenmacht: Tropicana schrapt nieuwe verpakking

Leestijd: < 1 minuut

En daar is er weer één: een case die een klassieker gaat worden op de komende congressen. Om aan te tonen hoe de macht van consumenten toeneemt.

Tropicana heeft in januari haar verpakking veranderd. Daar kwam zoveel kritiek op, dat de nieuwe versie geschrapt wordt. Ook het merkicoon, een sinaasappel met een rietje, komt terug.

Interessant is ook het natraject. Tropicana is van plan iedere klager persoonlijk een reactie te geven.

Lees het hele artikel bij de New York Times