Een gesprek over mond-tot-mond-marketing

Leestijd: < 1 minuut

Innovatiegoeroe Guy Kawasaki interviewt Dave Balter over mond-tot-mond-reclame. Balter is de oprichter van BzzAgent, een bedrijf dat 450.000 consumenten in haar netwerk heeft en deze laat praten over merken. Hij is ook medeoprichter van The Word of Mouth Marketing Association.

Zijn boek over dit onderwerp kun je hier gratis downloaden.

“1. Question: How often do companies successfully engineer word-of-mouth marketing?

Answer: The phrasing, “engineer word-of-mouth” is very interesting. Inasmuch as it suggests “force” or “manipulate,” I’d say that no company has ever successfully engineered word of mouth. However, for those companies that guide or inspire word of mouth by empowering consumers, respecting their opinions, thanking them for sharing their input, and making changes based on consumer counsel … in those cases, word of mouth marketing is successful all the time, every day.

2. Question: Can a large company do it – or is word-of-mouth marketing only for small companies?

Answer: Word of mouth happens for companies of all sizes. The iPod and the iPhone were massive word-of-mouth phenomena. So was the Swiffer. Smaller companies, like Webkinz, may need to rely on word of mouth more due to smaller marketing budgets, but the impact is equally valuable.”

Het alternatief voor de 5P’s (volgens Seth Godin)

Leestijd: < 1 minuut

Seth Godin komt met een alternatief voor de 5P’s van marketing:
  1. Data
  2. Verhalen
  3. Producten (services)
  4. Interactie
  5. Verbinding

Data gaat over observatie: het meten van dat wat mensen doen en dat wat werkt.

Verhalen gaan over wat het merk zegt en wat het heeft gedaan. Een product heeft een mythe, een service een legende.

Volgens Godin zijn dit de basisblokken van marketing.

Producten (en services) zijn de fysieke manifestaties van het verhaal. Als je verhaal gaat over sneller of beter, dan moet je product hier gestalte aan geven. De uitdaging is om een product een bijzonder, maar realistisch verhaal te geven.

Interacties gaan over alle tactieken die een marketeer gebruikt om in contact te komen met de consument, varierend van spam tot de manier waarop de telefoon wordt opgenomen. Ze zijn belangrijk en in vele maten voorradig.

Verbinding is het hoogste niveau van verlichting, het einddoel. Verbinding tussen het merk en de consument, maar vooral tussen consumenten onderling. Als een marketeer de eerste vier stappen goed invult, komt het merk misschien op dit niveau: groepen mensen die zich rond het merk scharen.

De vragen die een marketeer moet beantwoorden zijn dus: leidt deze interactie tot verbinding? Ondersteunt het product het verhaal? Etc.

Het gevaar is volgens Godin dat marketeers met vragen bezig zijn die buiten deze vijf staan, of dat ze zich te veel op slechts een deel van deze vragen richten.

Bron: Seth’s Blog

Facebook experimenteert met sampling van ‘echte producten’

Leestijd: < 1 minuut

Eerder schreef ik er al over dat veel merken moeite hebben gebruik te maken van de mogelijkheden van sociale netwerken.

Soms zijn oplossingen heel simpel, dus mijn oog viel op een initiatief van Facebook. Dat laat gebruikers kortingscoupons naar hun vrienden sturen: virtuele coupons met waarde in ‘de echte wereld’, bijvoorbeeld voor korting op ijsjes van Ben & Jerry’s. De kortingen varieren van 10% tot 20% en 1% van de inkomsten gaat naar het goede doel.

De applicatie heet ‘Gifts with Benefits’ en gaat volgende maand live als beta-versie. Verwacht wordt dat er 200 miljoen virtuele giften worden rondgestuurd.

Bron: BrandWeek