Passen je woorden wel bij je markt?

Leestijd: 4 minuten

Merken hebben van startups geleerd om agile te denken. Ze doen aan groei-marketing, prototypen en slurpen data. Zo leren ze sneller of ze aansluiten op een marktbehoefte.

Het moraal: “Fail as quickly as possible”. Hoe sneller je doorhebt dat iets niet werkt, hoe beter. Zo kom je vlugger tot het juiste concept.

Maar startups vergeten 1 belangrijk ding, zo stel Matt Lerner: het testen van de juiste woorden. Hij noemt dit de “Taal-Markt-klik”. Ook merken kunnen van zijn betoog leren.

De gedachte: als je de juiste woorden vindt, kun je klanten precies uitleggen hoe je product inspeelt op de doelen en twijfels in hun hoofd. Dan gaat hun lichtknopje eerder aan: “Ja, dat is precies wat ik nodig heb.”

Maar de meeste startups vergeten dat.

“…language/market fit is the most under-appreciated concept for early-stage startups. (…) Until you find language/market fit, nothing else will really work. Forget the symptoms. Address the root cause first.”

Woorden zijn meer dan opsmuk.

Lerner stelt dat de meeste startups woorden als marketing zien. Iets dat in een later stadium komt, als de basis draait.

Maar een gebrek aan de juiste woorden is vaak de reden dat advertenties op Google of Facebook niet goed draaien. En die zijn weer een belangrijke reden waarom een concept niet van de grond komt.

Als voorbeeld noemt hij:

BedrijfOude woordenNieuwe woordenStijging
PopsaFast Easy Photo BooksPhoto books in 5 minutes4x
Peer MedicalLung cancer treatment data personalized for you.“This is hope. This tool shows me other lung cancer treatments in case my current drug stops working.”5x
MatchPintMake the most of sport in your pub. Increase footfall and save time with MatchPint.Get more sports fans in your pub, more often. Reach 2.1M people looking for a pub showing sport nearby.6x

3 voordelen van de juiste woorden.

Het gebruik van de juiste woorden heeft 3 voordelen.

1. Snelheid – De cyclus van bouwen, meten en leren van een concept kost meestal weken, zelfs als je je beperkt tot prototypes. Taal kun je 5 keer per dag aanscherpen.

2. Tractie – Stel, je wilt een marktvraag valideren, voordat je een concept verder uitwerkt. Een simpele site, met de juiste woorden, die 25% conversie behaalt, geeft een sterk signaal aan investeerders. En je hebt gelijk een wachtlijst met potentiële beta-testers.

3. Helderheid – Een duidelijke, gevalideerde beschrijving van je propositie zorgt ervoor dat je hele bedrijf begrijpt waar aan wordt gewerkt. Als je niet simpel kunt beschrijven wat je klanten proberen te doen en hoe je hen daarmee helpt, hoe lang duurt het dan tot je met een product komt waar ze verliefd op worden?

Woorden voor doelen of stimuli?

Als je zoekt naar de juiste woorden, onthoud dan dat je website niet wordt gelezen als een boek. Klanten lezen je zinnen niet stuk voor stuk, maar scannen vluchtig, scrollen heen en weer en zien je meeste woorden half.

Ze evalueren vooral of je content de moeite waard is om meer aandacht aan te besteden. Het belangrijkste is daarmee dat je hun aandacht weet te trekken. Je moet ze allereerst verleiden beter naar je aanbod te kijken.

Hierbij zijn er 2 scenario’s. In het ene geval komen je klanten met doelgerichte aandacht: ze zoeken iets specifieks, bijvoorbeeld via Google.

Het andere is stimuli-gedreven. Ze zoeken een interessante prikkel, maar weten niet precies wat. Denk aan rondscrollen door Instagram.

Een stimuli-gedreven aanpak past vooral bij een entertainment-platform, zoals BuzzFeed. Als je niet aan zo’n concept werkt, kun jij je waarschijnlijk beter richten op doelgerichte aandacht: voor welk probleem zoeken jouw klanten een oplossing?

Hierbij verwerken je klanten snel flarden van informatie: worden ze warmer of kouder? Lijkt een oplossing nabij, dan blijven ze scrollen of klikken ze op een link. Zo niet, dan klikken ze op de terug-knop of sluiten ze het venster.

Dit proces draait om informatie-verzameling en zit diep in ons systeem. Het lijkt op hoe onze voorouders voedsel verzamelden. Het gebeurt vooral onbewust en is dus niet zo rationeel als je misschien denkt als je je tekst schrijft. Je eerste uitdaging is vooral om ervoor te zorgen dat je content er “als voedsel uitziet”.

Woorden voor ons oerbrein.

Lerner raadt daarom aan om je niet te richten op producteigenschappen of obligate marketing-blaat.

Begrijp welke onrust, angst, worsteling, twijfel, hoop of droom ten grondslag ligt van het speurgedrag van je klanten. Hoe beter je dat adresseert, hoe groter de kans is dat je klant blijft hangen.

“A simple test: If your headline completes the sentence “Our product is…” You’re not using their words. If your headline completes the sentence “Now you can ______” or “I wish I could _____” or “Someday I hope to _____” then your language might resonate.”

Zo zit je dichter op de kern.

Ik vind het artikel om 2 redenen interessant. Allereerst omdat wordt benadrukt hoe belangrijk het is om in simpele taal uit te leggen wat je doet. En hoe lastig het is om daarmee het oerbrein van je klant te kietelen. Simpele dingen zijn vaak ontzettend moeilijk, maar worden snel onderschat.

Ten tweede beschrijft hij een manier voor marketeers, merkstrategen, tekstschrijvers en creatieve denkers om dichter op de kern van het ontwikkelproces te komen. In lijn van de inleiding: vaak worden zij er pas bijgehaald als het belangrijke werk is gedaan. Het product is er, er hoeft alleen nog een sexy sausje overheen te worden gegoten. “Verzin even een leuk plaatje en wat kekke woorden…”

Nu is er een legitieme reden voor woordkunstenaar om vanaf stap 1 betrokken te worden. Want de juiste woorden kunnen een enorm verschil maken.

Voor meer tips & tricks: lees het hele artikel hier.

Merkstrategie is net als een dieet

Leestijd: 3 minuten

Wat heeft een merkstrategie gemeen met een dieet?

Verrassend veel, volgens mij.

De meeste vragen die ik als merkstrateeg krijg, zijn eigenlijk hetzelfde. “Ons merk staat hier, maar we willen daarheen. Hoe komen we daar?”

Vrij vertaald: “We zijn nu iets te zwaar en willen lekker fit worden. Hoe doen we dat?”

Ik probeer de situatie van het merk goed te begrijpen en te ontdekken waar het knelpunt zit. Daaruit rolt een passende strategie met een praktische aanpak. Vergelijk: “Wie ben je, hoe leef je en welk dieet of sportprogramma past het beste bij je?”

Als de merkstrategie is ontwikkeld, lijkt de belangrijkste stap gezet. De toekomst voelt logisch, overzichtelijk en haalbaar. “Als je ‘s avonds wat minder opschept, de zak chips laat staan en twee keer in de week een rondje holt, ben er eigenlijk al…. High-five!”

Het geheim van het beste dieet.

Maar, zoals iedereen weet die een dieet volgt: je abonneren op een Hello Fresh-box of sportschool is niet moeilijk. Het lastige is het volhouden.

Mooi vind ik deze uitspraak: “The best diet? The one you’re following.”

Net als diëten, lijkt merkstrategie voor veel organisaties te gaan om het ontwikkelen van een plan. Maar uiteindelijk is het volgen van een plan ook belangrijk. Succes ligt in focus en consistentie, net als bij diëten. Het maakt niet zoveel uit welk dieet je volgt, als je het maar volhoudt.

Regelmatig spreek ik met oud-klanten. Steevast vraag ik dan hoe het gaat. En steevast krijg ik het antwoord “Ehm… het gaat best goed. Maar het is nog best een uitdaging. Want er zijn meer obstakels dan we dachten.”

Verrassend weinig krijg ik de vraag: “Kun je ons helpen op koers te blijven?” Terwijl daar de grootste uitdaging in zit.

Zoals we inmiddels allemaal weten van Byron Sharp: merken worden gebouwd met consistentie. Dat klinkt goed, maar de boodschap heeft een fikse valkuil: zo makkelijk als hij klinkt, zo moeilijk is hij om toe te passen. Gebrek aan vasthoudendheid is de simpele reden dat de meeste dieten niet werken en de meeste merken niet tot wasdom komen.

Het belang van de weegschaal.

Een tweede parallel tussen dieet en merkstrategie: het is belangrijk om je vorderingen te meten. Je slaagt alleen als je kritisch naar de weegschaal durft te kijken. Immers, het is leuk dat je je best doet. Maar hoe goed doe je het echt? De realiteit kan weerbarstig en confronterend zijn.

Daarom is het lastig om op de weegschaal te kijken. Mark Ritson schreef recentelijk in zijn column dat marketeers hier dan ook slecht in zijn.

“And what are your objectives? If there is one area of total weakness in most plans it is the almost total absence of clear, SMART objectives.”

En inderdaad, ik ken verrassend weinig merken die duidelijke doelstellingen hebben. Dan doel ik niet op campagne-doelstellingen, cijfers rond site-bezoek of conversieratio’s.

Ik doel op doelstellingen op de middellange termijn. Wanneer is je merk eigenlijk succesvol? Wat heeft je organisatie aan dit succes? En tot welk tastbaar resultaat leidt dit?

Ofwel: wanneer ben je fit?

Kortom, simpel is vaak lastig.

De succesfactor achter diëten en merkstrategie is in de basis verrassend simpel. Maak een keuze, leef die keuze en meet je resultaat. Maar in de praktijk blijkt dit verrassend lastig.

Dit is niet erg. Het hoort erbij. Maar het is wel belangrijk dat je hier rekening mee houdt. En net als bij dieet is het handig als je een coach hebt, die je helpt koersvast te blijven.