Kunstmatige intelligentie in 7 stappen

Leestijd: 2 minuten

her

Het internet draait om strijd: wie wordt de monopolist van een domein?

Eerst ging deze om bereik: wie wordt het grootste medium? Toen draaide het om ‘search’, daarna om de ‘social graph’: wie verbindt het beste mensen aan elkaar?

Nu gaat de strijd om service: welke partij gebruik je straks om assistentie te vragen? Bijvoorbeeld als je een taxi, pizza of recept wilt. Of als de lichten moeten worden gedimd?

Apple’s Siri? Google Home? Amazon Echo? WeChat? Ik vind dit een bijzonder interessante ontwikkeling. Service is daarmee echt een massamedium aan het worden, zoals ik eerder schreef.

Belangrijk is AI: de mate waarin een computer in staat is je te begrijpen. Dit artikel is leuk leesvoer: welke assistent geeft je superkrachten? Het maakt onderscheid tussen 7 fases.

superpowers

1. Kennis
Intelligentie draait om veel dingen weten. Google heeft hier gewonnen.

2. Begrip
Belangrijk is vervolgens interpretatie: wat bedoel je precies? Dit domein draait om stemherkenning, de herkenning van lichaamstaal, gezichtsherkenning en de vertaling van tekst.

Microsoft zegt dat stemherkenning nu een foutratio van 6.3% heeft. Mensen zitten rond de 4%.

3. Assistentie
In dit domein zitten Amazon Echo en consorten. Hier gaat het om hulp. Wat heb je nodig en hoe kan jouw productiviteit worden vergroot?

Reageren op een hulpvraag is belangrijk, maar pro-activitiet ook: de assistent moet weten wat je nodig hebt, zonder dat je er om vraagt. Bijvoorbeeld een filemelding gebaseerd op de verwachting dat je zo naar huis rijdt.

4. Complexiteit
Intelligentie kan ook complexe informatie terugbrengen tot een eenvoudige kern. Bijvoorbeeld grote juridische documenten vertalen naar een kernachtig overzicht. Of complexe marktinformatie terugbrengen tot een strategisch inzicht.

5. Creativiteit
Dit is het vermogen om tot nieuwe ideeën te komen. Bekende concepten moeten naar nieuwe situaties worden vertaald. Hier wordt druk mee geëxperimenteerd, zoals AI dat een trailer helpt te maken of muziek schrijft.

6. Emotionele intelligentie
Hier ligt één van de grootste uitdagingen: het begrijpen en toepassen van intelligentie om een doel te bereiken. Als mensen worstelen we hier vaak nog mee. De interpretatie van emotie is belangrijk.

De film Her is een goed voorbeeld.

7. Bewustzijn
Hier zit de heilige graag en het Terminator-schrikbeeld. Machines krijgen een bewustzijn. Voorlopig nog flinke toekomstmuziek.

Bij dit alles lijkt de grote uitdaging niet zozeer om slimme apparaten te maken. Maar om ervoor te zorgen dat deze het leven van mensen makkelijker maken. En ons dus ‘superkrachten’ geven.

Ofwel: leuk dat de machine iets kan. Maar gaat een handeling daardoor veel sneller, kost deze een stuk minder moeite of is de uitkomst significant beter?

Druk nu op de Home-knop van je iPhone en vraag Siri een afspraak met een vriend van dinsdag naar woensdag te verplaatsen. En je voelt waar de schoen wringt :).

Lees het hele artikel

Om te stelen: 50 strakke merkboeken

Leestijd: < 1 minuut

googlebrandguide

En ineens staat het op je to-do-lijstje: maak een boek over ons merk. Je weet precies wat een merkboek is. En wat het moet doen.

Maar wat hoort er allemaal in? Waar moet je op letten? En hoe doen hedendaagse merken het?

Heftige vragen. Met een simpel antwoord. Want hier staan 50 merkboeken van bekende en inspirerende merken.

Het antwoord: eerst service of klanten?

Leestijd: 2 minuten

kipei

Succesvolle digitale merken creëren platformen. En die worden gebouwd met twee dingen: een innovatieve service en groep enthousiaste klanten. Dit zorgt voor een kip-ei-probleem. Bij welke begin je: de service of de klanten?

Harvard Business Review geeft antwoord: begin met de service. Zo blijkt na studie van Uber, Etsy en Airbnb.

Les 1: denk als een klant.
De oprichters van Airbnb vroegen zich af: welke diensten zouden we gebruiken als Airbnb niet zou bestaan? Het antwoord was Craigslist. Dus plukten ze een lijst met aanbieders van huizen van Craiglist. Ze stuurden hen een bericht of ze ook gebruik wilden maken van Airbnb. De eerste stap voor hun service was zo gezet.

Les 2: creëer een betere ervaring. 
Maar de eerste bezoekers vergeleken het aanbod van Airbnb met hotels. En hotels hadden veel geliktere foto’s. Dus nam Airbnb een risico. Het koos voor een aanpak die de klantervaring verbeterde, maar niet schaalbaar was. Het huurde professionele fotografen in om foto’s te maken van de huizen.

Het aanbod van Airbnb werd hierdoor aantrekkelijker. Maar er kwam ook een nieuwe standaard voor fotografie op de site. Nieuwe aanbieders moesten deze overnemen, om te kunnen concurreren met het bestaande aanbod.

Een ander voorbeeld: Uber startte met Uber Black, de luxe dienst met professionele chauffeurs. Zo zorgde het ervoor dat de eerste klanten een bijzondere ervaring kregen. Dit zorgde voor rumoer. En wederom voor een nieuwe standaard, waar ook andere chauffeurs zich aan moesten houden.

Les 3: slim opschalen
Toen Uber de juiste service had gevonden, ging het op zoek naar schaalgrootte. Belangrijk bleken de juiste klanten op het juiste moment.

Beiden vonden ze in de steden die het grootste gat hadden tussen vraag en aanbod van taxi’s. Daar lanceerden ze op momenten waar de vraag ook nog eens het grootste was. Bijvoorbeeld gedurende grote concerten. Op die piekmomenten zorgden ze ervoor dat passagiers een bijzondere ervaring hadden, die ze doorvertelden.

Deze strategie heeft twee voordelen: je concurrent ziet je minder snel als een bedreiging. Je pakt op deze drukke momenten geen klanten af, je concurrent kan de vraag immers niet aan.

Een ander voordeel is dat klanten minder kritisch zijn. Ze zijn blij dat ze een taxi kunnen vinden. De kans op negatieve rumoer is minder groot.

Kortom: als het service deugt, komen de klanten vanzelf. En zij doen de marketing voor je.

Lees het hele artikel

Een ezelsbruggetje voor innovatie

Leestijd: < 1 minuut

Een leuk artikel op Medium met een ezelsbruggetje voor innovatie.

Specifieker is beter dan algemeen
I have an idea for “an app to take photos”
I have an idea for “an app to take photos while moving”
I have an idea for “an app to take photos while moving under water”

Nieuw is beter dan bekend
I want to “make a computer which can book air-tickets”
I want to “make an AI code which can book air- tickets”
I want to “make an organic-AI which can book air- tickets”

Vreemd is interessanter dan vertrouwd
I would like to “make an office chair which looks like a sofa”
I would like to “make an office chair which looks like a boat”
I would like to “make an office chair which looks like a magazine”

Lees het hele artikel.