Artikel voor Marketingfacts: Marketing moet niet beloven, maar doen

Leestijd: < 1 minuut

Hoewel het gedachtegoed rond de brand-utility al een tijdje meegaat, heb ik blij ontdekt dat het nog steeds op veel enthousiasme kan rekenen.

De nieuwe versie van A Useful Guide to the Brand Utility is inmiddels 10.000 keer gelezen en krijgt positieve recensies.

Ook Marketingfacts reageerde enthousiast. Voor hen mocht ik dit begeleidend artikel schrijven.
Marketing moet niet beloven, maar doen.

In 2010 schreef ik een uitgebreide presentatie over de brand–utility: A Useful Guide to the Brand Utility. Deze is veel gedeeld. Inmiddels is het principe geaccepteerd en het gedachtegoed verder ontwikkeld. Daarom heb ik een nieuwe versie gepubliceerd.

De presentatie heb ik destijds geschreven uit een combinatie van frustratie en inspiratie. De frustratie was dat marketing steeds meer wordt verward met reclame, die mensen op creatieve manieren lastig valt. Marketing wordt daarom als iets vervelends en storend gezien.

Lees verder.

Artikel voor ViralBlog: How Usefulness Can Go Viral

Leestijd: < 1 minuut

Voor ViralBlog heb ik een artikel geschreven. Het stelt dat viraliteit ook op functionaliteit gebaseerd kan zijn.

The Brand Utility: How Usefulness Can Go Viral (SlideShare)

If you think about a viral, you’re likely to think about entertainment: a funny YouTube clip, an addictive online game or a humorous top 10 list. So do marketers.

Most viral campaigns are based on a fun factor.

However, most marketers tend to overlook a different way to create a viral: functional usefulness.

Lees verder

Citibank wil de Amazon van bankieren worden

Leestijd: 2 minuten

De rationale achter de brand-utility is eenvoudig: een merk kan beloven iets te doen, maar het is beter dit te bewijzen. Dit kan met een app, waarmee een bank het makkelijker maakt om betalingen te doen. Dit werkt beter dan een bank, die slechts belooft betere service te bieden.

Echter, het grote nadeel van een brand-utility is dat zeggen makkelijker is dan doen. Zeggen is reclame, doen is innovatie. En innovatie is een witte walvis: bijzonder inspirerend, maar lastig om grip op te krijgen.

Daarom komen veel brand-utilities niet verder dan ‘een leuke appje’. Het zijn initiatieven die lokaal binnen een organisatie worden geïnitieerd. Wat ontbreekt is een fundamentele visie van de top. Een echte brand-utility draait om een breed gedragen benadering van klantgerichtheid.

Citibank heeft daarom mijn interesse. Het profileert zich al een tijdje met de ambitie om de brand-utility holistisch op te pakken. Het introduceert zelfs een centraal motto: Citibank wil de Amazon van bankieren worden. Financiële zaken moeten net zo makkelijk worden als het kopen van een boek bij Amazon. Ofwel, gemak moet een onderdeel van het merkessentie worden.

In dit kader introduceert Citibank aangepaste betaalautomaten. Deze onthouden je voorkeuren, zijn beschikbaar in zes talen en zijn sneller in gebruik. Je kunt bijvoorbeeld al je saldi checken in één, overzichtelijk scherm.

De bank vergemakkelijkt ook het gebruik van haar mobile app: je checkt je saldo met één druk op de knop, zonder dat inloggen nodig is.

Het experimenteert tevens met andere vormen van servicegerichtheid. In New York is er bijvoorbeeld een verhuurservice voor fietsen.

Citibank benadrukt dat deze initiatieven slechts een begin zijn. Het merk wil een eenduidig, klantgericht gezicht bieden over al haar kanalen. Op deze manier probeert het het vertrouwen terug te winnen van de klant. Dit heeft na de financiële crisis van 2008 een danige deuk opgedaan.

Leestip: het Social Media Modellenboek

Leestijd: < 1 minuut


Bart van der Kooi heeft een boek geschreven vol handige Sociale Media-modellen: het Social Media Modellenboek.

Het is gebaseerd op zijn website met dezelfde naam, waarin hij al jaren dergelijke modellen verzamelt.

Bart interviewde mij over de nieuwe versie van mijn Sociale Media 247-model. Want binnenkort zet ik een nieuwe versie van de 247-presentatie online.

Hier kun je het boek bestellen.