ANWB komt met ‘Super app’

Leestijd: 2 minuten

De ANWB vind ik interessant.

Want het is een serviceverlener in hart en nieren. Het ontwikkelde veel brand-utilities ‘avant la lettre’. Een interessante blauwdruk voor merken die met additionele diensten meer betekenis willen krijgen.

Tegelijkertijd lijkt het bij veel diensten van de ANWB lastig om onderscheidend en actueel te blijven. Er zijn een boel toetreders die met concurrerende initiatieven komen. Het gevaar van verwatering ligt op de loer.

Branchevreemde spelers als Google pareren daarbij makkelijk het schaalvoordeel dat de ANWB altijd als handig antwoord had.

Ofwel, de ANWB heeft een relevante propositie, maar hoe houd je deze actueel in nieuwe, dynamische speelvelden? Voer voor mooi denkwerk.

Vandaag introduceert ANWB een nieuwe app: Onderweg, naar eigen zeggen een ‘Super app’. Interessant is dat de ANWB daarmee een groot deel van haar digitale aanbod onder één paraplu brengt. In potentie is Onderweg dus het Zwitsers zakmes van het verkeer. Een uitgangspunt dat veel ANWB-diensten kan revitaliseren.

De eerste indruk is dat het inderdaad een verbetering is om ‘alles onder één knop’ te hebben. En door samen te werken met organisaties als TomTom, Yellowbrick en 9292OV lijkt de bruikbaarheid van de diensten te zijn vergroot.

Mijn gevoel is wel dat een hoop elementen nog verder ontwikkeld moeten worden om echte ‘killers’ te worden. De grote brug tussen ‘leuk om te hebben’ en ‘cruciaal om te hebben’ is nog niet helemaal geslagen.

Op het moment dat je met schade langs de weg staat, is er veel dat een slimme app voor je kan regelen, zo toonde Nationwide al enkele jaren geleden. Onderweg biedt vooralsnog alleen je GPS-positie, een ‘bel-knop’ en een aantal algemene tips (blijf kalm en breng mensen in veiligheid).

Maar de ANWB geeft ook aan dat de app de komende tijd verder ontwikkeld wordt. Deze versie moet duidelijk als een eerste basis worden beschouwd.

Wordt vervolgd dus… Binnenkort nog superder!

Bron: Mark de Bruin

Testritten voor gestrande autorijders

Leestijd: < 1 minuut

Het leuke van de brand-utility is de combinatie tussen opvallend en nuttig. Ofwel: hoe vind je dingen waar mensen wat aan hebben, die ook PR-waarde hebben?

Een interessant voorbeeld komt uit Brazilie. Chevrolet werkt samen met een sleepbedrijf. Dat waarschuwt Chevrolet als er autorijders langs de weg staan. Hierbij wordt er ongetwijfeld goed gelet op het type en de prijsklasse van de auto.

Bij de juiste pechvogel rijdt Chevrolet langs om een auto aan te bieden waarmee de weg gratis kan worden vervolgd.

Ofwel, een proefrit die je bijzonder goed kan uitkomen. Een nuttige dienst in de vorm van een slimme PR-stunt.

Bron: Springwise

McDonald’s beantwoordt veelgestelde vragen live

Leestijd: < 1 minuut

De Facebookpagina van Shell groeide snel toen het bedrijf besloot een open dialoog aan te gaan over haar bedrijfsstrategie. Binnen 93 dagen had het een miljoen Likes.

McDonald’s Canada doet in Canada iets soortgelijks: Our Food, Your Questions. De veelgestelde vragen-pagina is live gemaakt. Dus vragen worden persoonlijk beantwoord, meestal met tekst, soms met video.

Een voorbeeld is de moeder der veelgestelde vragen: waarom zien jullie hamburgers er beter uit in de advertenties dan in het echt? Het antwoord is al bijna 7 miljoen keer bekeken op Youtube.

Bron: Simon Mainwaring

IKEA maakt lounge op luchthaven

Leestijd: < 1 minuut

IKEA blijft het doen. Steeds trekt het merk m’n aandacht met dingen die opvallend, vernieuwend en toch ook nuttig zijn.

Een nieuw voorbeeld staat op de Franse luchthaven Roissy-Charles de Gaulle. Daar kun je relaxen in IKEA’s VIP Lounge.

Dit is een lounge van 220 vierkant meter vol met IKEA-artikelen. Dus je kunt op de bank een boekje lezen, een beetje TV-kijken of zelfs in één van de negen slaapkamers een dutje doen.

Een paar jaar geleden deed IKEA overigens ook zoiets in de metro en een boot.

Bron: PSFK