In januari schreef ik een uitgebreide analyse: wat doet de controverse rond Musk met Tesla? Met diverse updates eronder. Want sindsdien is het hard gedaan.
Alle turbulentie was aanleiding voor Sander van Mersbergen van het Algemeen Dagblad om er een uitgebreid artikel over te schrijven. En daarvoor interviewde hij onder meer mij.
Hoe structureel is kopersboycot tegen Tesla? ‘Dit heb ik nooit eerder gezien’
In april werden er in Nederland meer Dacia’s dan Tesla’s verkocht. Ook Suzuki en Mini deden het getalsmatig beter dan de voormalige wonderwagen van Elon Musk. Tesla lijkt het slachtoffer van een heuse consumentenboycot. Die kent historisch gezien in Nederland zijn gelijke niet, zeggen kenners.
Natuurlijk, er is concurrentie van buitenlandse (lees: Chinese) bedrijven. En ja: het klopt ook dat de markt nu al eventjes wacht op een nieuw Tesla-model, en dat dat de verkopen mogelijk wat drukt. Maar de daling in de verkoop van nieuwe Tesla’s was in april zó spectaculair, dat er vermoedelijk meer speelt.
Nog geen 400 Tesla’s werden er gekocht, een getal dat in schril contrast staat met de 1457 exemplaren van april 2024. Het aantal verkochte Tesla’s schommelt weliswaar altijd, maar feit is dat het tweeënhalf jaar geleden is dat er in een maand zó weinig verkocht werden, in november 2022. Het marktaandeel over 2025 daalde tot een schamele 3,2 procent.
Strapatsen
‘De strapatsen van Elon Musk’ liggen in elk geval voor een deel ten grondslag aan de verkoopcrash, zegt Bovag-woordvoerder Paul de Waal. „De daling is zo groot dat dat niet anders kan. En je ziet de sentimenten natuurlijk ook in andere landen. Het is echt een zeer opmerkelijke ontwikkeling.”
Nieuwe auto’s worden in Nederland vooral door leasebedrijven aangeschaft. Hoe zij precies tegen Tesla aankijken willen zij niet vertellen – ze hebben een relatie met de Amerikaanse fabrikant te beschermen – maar ze lijken er niet op rekenen dat heel veel Nederlanders de komende maanden in een nieuwe Tesla willen rondrijden.
De stickers die sommige Tesla-rijders op hun wagen plakken – ‘I bought this car before Elon went crazy’ – en de discussies over de auto op familieverjaardagen spreken wat dat betreft boekdelen. De conclusie lijkt inmiddels gerechtvaardigd dat Tesla doelwit is van een heuse consumentenboycot.
Die boycot heeft in veel opzichten een uniek karakter, zeggen experts. Zo kan Ingmar de Lange, die als merkstrateeg de ontwikkelingen rond Tesla nauwgezet volgt, zich niet herinneren dat er ooit een toonaangevende topman was die de doelgroep van zijn bedrijf zó voor het hoofd stootte.