Het alternatief voor de 5P’s (volgens Seth Godin)

Leestijd: < 1 minuut

Seth Godin komt met een alternatief voor de 5P’s van marketing:
  1. Data
  2. Verhalen
  3. Producten (services)
  4. Interactie
  5. Verbinding

Data gaat over observatie: het meten van dat wat mensen doen en dat wat werkt.

Verhalen gaan over wat het merk zegt en wat het heeft gedaan. Een product heeft een mythe, een service een legende.

Volgens Godin zijn dit de basisblokken van marketing.

Producten (en services) zijn de fysieke manifestaties van het verhaal. Als je verhaal gaat over sneller of beter, dan moet je product hier gestalte aan geven. De uitdaging is om een product een bijzonder, maar realistisch verhaal te geven.

Interacties gaan over alle tactieken die een marketeer gebruikt om in contact te komen met de consument, varierend van spam tot de manier waarop de telefoon wordt opgenomen. Ze zijn belangrijk en in vele maten voorradig.

Verbinding is het hoogste niveau van verlichting, het einddoel. Verbinding tussen het merk en de consument, maar vooral tussen consumenten onderling. Als een marketeer de eerste vier stappen goed invult, komt het merk misschien op dit niveau: groepen mensen die zich rond het merk scharen.

De vragen die een marketeer moet beantwoorden zijn dus: leidt deze interactie tot verbinding? Ondersteunt het product het verhaal? Etc.

Het gevaar is volgens Godin dat marketeers met vragen bezig zijn die buiten deze vijf staan, of dat ze zich te veel op slechts een deel van deze vragen richten.

Bron: Seth’s Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *