Digg: schrijvers en lezers fragmenteren in vijf groepen

Leestijd: 2 minuten


Het Internet verandert de manier waarop nieuws geschreven en gelezen wordt. fris_licht kwam langs een artikel dat Digg.com gebruikt om verschillende soorten lezers en schrijvers te identificeren.

Als achtergrond: Digg.com groeit als een paddenstoel. Een site met nieuws voor nerds. Grofweg een alternatief voor Slashdot.

Bij Digg.com kan iedereen een bericht posten. Vervolgens bepalen bezoekers met hun stem of het bericht relevant is. De beste nieuwtjes komen zo op de voorpagina.

Groep 1: de lezers. Zij vormen de uiteindelijke doelgroep. De schatting van de schrijver is dat 10 tot 20% hiervan stemt door op ‘digg’ te klikken.

Groep 2: de mainstream-diggers. De 10 tot 20% die de tijd neemt om te stemmen. De volgorde van de artikelen wordt hierop aangepast. Zij zijn de grootste groep stemmers. Maar ze zijn interessant genoeg niet zo belangrijk. Zij stemmen vooral op artikelen die al op de homepage staan. Op dat moment hebben nieuwe stemmen een vrij marginale invloed.

Groep 3: de hardcore-diggers. De kleine groep mensen die alle geposte artikelen in de gaten houdt, op zoek ‘breaking news’. Dit zijn de echt belangrijke mensen. Ze vinden de spelden in de hooiberg en zorgen dat artikelen op de homepage komen. Zonder hen komen de diamantjes nooit naar boven.

Groep 4: mensen die nieuwe artikelen posten. De uitdaging voor hen: een nieuwtje als eerste plaatsen en daarmee ‘de concurrentie’ voor zijn.

Groep 5: de mensen die nieuws ‘maken’. Dit zijn vaak bloggers.

Het moraal: op het Internet fragmenteert de dichotome groep ‘lezers’ en ‘schrijvers’. Elke groep is nodig om het systeem te laten draaien.

Digg

Het artikel

Slashdot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *