Je hebt 3 dingen nodig voor een verhaal over leiderschap

Leestijd: 2 minuten

Wie ben je? Wat doe je? En hoe krijg je mensen daarin mee? Iedere leider of marketeer moet deze vragen kunnen beantwoorden om succesvol te zijn. Een tijdje geleden vond ik dit schema. Het is van Marshall Ganz van Harvard.

Hij heeft het ontwikkeld om leiders te helpen om hun medewerkers bij hun missie te betrekken. Maar het model is ook heel bruikbaar voor marketeers om een merkverhaal te creëren.

Ganz stelt dat een strategie weliswaar vertelt hoe een bedrijf succesvol wordt. Maar een verhaal is nodig om mensen hier emotioneel bij te betrekken en antwoord tegen geven op de vraag waarom de wereld moet worden veranderd.

Hij stelt dat je in je verhaal 3 zaken moet benoemen om mensen echt te betrekken bij je strijd. Want als je mensen tot actie wilt krijgen, moet je ze eerst emotioneel weten te triggeren. Bijvoorbeeld met hoop, angst of een gevoel van solidariteit.

“Story of self”

Hierin vertel je over je persoonlijke drijfveer, of over de drijfveer van het merk. Waarom ben jij op dit pad gekomen, welke uitdagingen heb je overwonnen en wat motiveert je te doen wat je doet?

Belangrijk zijn de keuzemomenten, de momenten dat jouw waarden en opvattingen er echt toe deden. Met dit deel laat je zien hoe jij persoonlijk bent gevormd.

“Story of us”

Nu is het doel om je team, bedrijf of klanten te betrekken bij je gevecht. En hen uit te leggen waarom juist zij een leidende rol in dit proces moeten nemen.

Belangrijk is weer om sleutelmomenten te benoemen: soms komt er iets op je pad en dan kun je niets anders doen dan handelen. Dit zijn de momenten, die laten zien wie je bent.

Dit verhaal moet anderen motiveren om de missie van jou of je merk te omarmen.

“Story of now”

Hier zit de urgentie. Op dit punt vertel je waarom er nu moet worden gehandeld en waarom stilzitten geen optie is. Op dit punt vraag je je publiek concreet om actie te ondernemen.

“Challenge, Choice, Outcome”

Verder is belangrijk dat je 3 punten in je verhaal verwerkt om je leiderschap gestalte te geven.

Vertel over een eerdere uitdaging, bijvoorbeeld over de eerste grote uitdaging waar je tegen aan liep en hoe die je heeft gevormd. Speelt je opvoeding hier een rol?

Leg uit waarom je die bepaalde keuze hebt gemaakt. Waar haalde je de motivatie en moed vandaan om dit te doen? Waar worstelde je toen mee?

En de resultaat is van belang. Hoe ziet dit eruit? Hoe voelde je op dat moment? Wat heb je daarvan geleerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *