Hoera. Vandaag is het succes van de brand-utility officieel.

Leestijd: < 1 minuut

Lang heb ik geschreven over de brand-utility. De gedachte dat merken zich beter kunnen promoten met een nuttige dienst, in plaats van met een vervelende reclame. Vaak is die promotionele dienst gratis.

Digitaal heeft deze gedachte bijzonder schaalbaar gemaakt. Immers, het is vandaag de dag heel makkelijk om een handige service aan een grote groep mensen aan te bieden. En meestal kan dat prima voor niets.

Inmiddels wordt vrijwel iedere startup groot met dergelijke principes. De brand-utility is een logisch onderdeel van hun growth-hacking. Dropbox groeide bijvoorbeeld door gratis opslag weg te geven aan klanten die hun vrienden uitnodigden de dienst ook te gebruiken.

Zojuist stuurde Jorrit Kreukniet mij dit artikel van RTL Z: ‘Waarom gratis betaal-app Tikkie zo waardevol is voor ABN’.

En ineens voelde dit als een mooi moment om te stellen: vandaag is het officieel. De brand-utility is een onmiskenbaar onderdeel van de marketingmix geworden.

Natuurlijk zijn er vele andere voorbeelden, zoals Eneco’s Toon, de gratis snelladers voor Tesla-eigenaar of de opvallende serviceverlening van Cool Blue. En het beste loyalty-instrument van ING is de mobiele app.

Ofwel: misschien een geheel willekeurig moment. En waarschijnlijk ben ik niet de beste jury. Maar ineens voelde ik ‘m. Dus deze dag schrijf ik in m’n dagboek. Plop, met een virtuele bubbel! 🙂

Voor meer over de brand-utility: check deze uitgebreide presentatie op Slideshare.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *