De presentatie van de bigdata waarmee Trump won

Leestijd: < 1 minuut

Kijktijd: 11 minuten.

Je hebt er vast over gehoord: een paar weken geleden kwam Vice met een spannend artikel: De data die de wereld op zijn kop zette. Het beschreef hoe zowel Trump als de Brexit-campagne slim gebruik maakten van de big-data van Cambridge Analytica.

In het kort: er is zoveel data rond jouw gedrag te verzamelen, via Facebook, digitale TV, bonuskaarten of abonnementen, dat met grote zekerheid je psychologisch profiel in te schatten is. En daarmee weet Cambridge Analytica wat je diepste wensen en angsten zijn. Vervolgens krijg je met micro-targetting precies die boodschap te zien, die inspeelt op jouw primaire drijfveren.

Enkele dagen geleden nuanceerde De Correspondent dit verhaal: Heeft dit mysterieuze Britse databedrijf Donald Trump écht president gemaakt?

Hoe groot het complot is, bepaal je uiteraard zelf. En of dit veelbelovend of bijzonder eng is. Maar als je wilt begrijpen wat de impact van big-data is (of kan zijn), dan is de presentatie van 11 minuten een aanrader. Zojuist kreeg ik ‘m via SUE weer in mailbox.

Hier kun je overigens zelf checken hoeveel je Facebook-likes, of een tekst die je hebt geschreven, over je zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *