Prikkelende presentatie: People don’t care about your brand

Leestijd: < 1 minuut

Veel merkstrategieën zijn gebaseerd op de merkbelofte. Voor marketeers lijkt het de uitdaging deze belofte zo mooi en interessant mogelijk te maken. Daardoor ontstaat er een merkvoorkeur en hopelijk zelfs merkloyaliteit. De gedachte: als het merk mooi is, kopen klanten een product eerder, vaker en hebben ze er meer geld voorover.

Helaas lijken klanten deze belofte steeds minder belangrijk te vinden. Ze kijken meer naar het bewijs, dat wat het merk daadwerkelijk doet. Een relatie tussen merk en mens krijgt zo een functionelere focus: geen mooie woorden, maar praktische daden.

Mountview, mijn adviesbureau, richt zich daarom bewust op het bewijs van een merk, in plaats van op de belofte. De inspiratie hiervan komt mede van digitale spelers. Vrijwel alle digitale merken, Marktplaats, Amazon of Facebook zijn groot geworden op basis van een functioneel uitgangspunt: ze maakten iets makkelijker, sneller of goedkoper om te doen. Ofwel, ze vielen op met wat ze deden, niet wat ze beloofden.

Aanleiding van dit stukje is de onderstaande presentatie. Hij is interessant, als je je collega’s mee wilt nemen in dit gedachtegoed. Want het bovenstaande wordt prikkelend verwoord. Het motto: “People don’t care about your brand.” Het moraal: “They care about what you do for them.”

Met dank aan Mark van Rossem voor de tip (niet toevallig bij Heineken bezig met interessante ‘daden-marketing’ 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *