Gemak vs. Gewoonte: het kerkhof van de brand-utility

Leestijd: < 1 minuut

De meeste brand-utilities hebben als doel het leven makkelijker te maken. En gemak verkoopt zichzelf. Is de gedachte. Want als van A naar B 10 minuten kost, maar met C maar 2 minuten duurt, dan krijgt C snel de belangstelling. En dan ga je C gebruiken. Toch?

Ja. En Nee. Want gemak heeft meerdere gezichten. En ik heb veel gemaksproposities zien sterven omdat dit werd vergeten. Eén van die gezichten is het gemak waarmee gedrag kan worden veranderd. C is sneller, maar ook onbekend. Hoe werkt C precies, hoe kan ik het krijgen, hoe moet ik het leren, is het echt sneller, zit er geen adder onder het gras en – heel belangrijk – heb ik wel zin in iets nieuws?

Dus C kan gemak bieden, maar de gedragsverandering die C vraagt, kan niet makkelijk zijn. Ofwel, het is Gemak vs. Gewoonte. Gemak is alleen makkelijk als de Gewoonte makkelijk te veranderen is.

Gemak is functioneel en rationeel: 2 minuten is minder dan 10. Gewoontes zijn emotioneel en onredelijk. Het is makkelijker om één keer per uur mijn mail te checken, dan iedere tien minuten. Toch doe ik het niet. Want het is een onredeljke gewoonte.

Dus bedank bij de volgende app niet alleen hoe makkelijk het is om te doen, maar ook hoe makkelijk het is om te gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *