Een marketingles vanaf het strand

Leestijd: 2 minuten

Ondanks dat ik er vaak over schrijf, heb ik hopelijk nooit de suggestie gewekt dat marketing een ingewikkelde zaak is. Het is vooral boerenslimheid. Dat heb ik afgelopen maand weer ervaren.

Ik zat in Brazilië, een beetje om te werken, een beetje om te relaxen. Dat laatste voerde me regelmatig naar het strand. En daar word je een tiental keer per uur benaderd door mensen die iets willen verkopen, ijs, houten boten, beeldjes, nootjes of kleding.

Grappig waren de verkoopstrategieën: die vormden een soort marketing-microkosmos.

De meest voorkomende was de kikkervisjesstrategie: zorg dat je veel opties hebt – kikkers krijgen bijzonder veel jongen – dan komt er heus wel één tot bloei. Hij is makkelijk: loop simpelweg langs een hoop mensen. De meeste mensen negeren je, maar soms heb je beet.

Grofweg een metafoor voor massamedia. Je hoeft je niet in de mensen te verdiepen, je hoeft alleen te weten waar ze zijn.

Een alternatief was die van de hyena: drijf iemand in een hoek en put hem uit. Een verkoper komt voor je staan, drukt je iets in je handen en wacht net zo lang totdat je hard van je hebt afgebeten. Voor mij een variant van telemarketing of pop-ups.

De laatste strategie maakte me blij: die van de olifant – een olifant heeft maar één jong en steekt hier dus al zijn energie in.

Naast mij stelde een verkoper zich beleefd voor aan een echtpaar. Hij vroeg of hij mocht laten zien hoe hij schilderde. Vervolgens was hij een kwartier lang Bob Ross, de TV-schilder. Hij maakte met inspirerende handigheid een afbeelding en was volledig geconcentreerd op zijn werk en zijn publiek. Hij keek niet naar andere mogelijke kopers en haastte zich niet. En hij wekte niet de suggestie dat ze iets moesten kopen, waardoor de mensen zich op hun gemak voelden.

In de vier weken die ik daar kwam, heb ik weinig mensen iets zien kopen. Dus ik hield mijn adem in, omdat ik vurig hoopte dat deze strategie succesvoller was. Want het symboliseerde de wijze waarop ik naar marketing kijk.

Het echtpaar kocht het schilderij, plus drie andere uit de collectie en praatte nog over de ervaring toen de schilder al weg was.

Het moraal is uiteraard simpel: zorg dat je iets te bieden hebt, wees niet opdringerig en steek tijd in je klant. Natuurlijk een cliché. Maar, zoals ik al begon, marketing is niet zo ingewikkeld. De uitdaging is vooral dit consequent te doen, ook als bijvoorbeeld een recessie de druk opvoert. Want in Brazilië is het altijd recessie. En daar werkt het ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *