Gratis boek als promotiestunt

Leestijd: < 1 minuut

Ik volg met bovengemiddelde belangstelling de ‘alles wordt gratis discussie’, waar WIRED’s Chris Anderson – ook schrijver van de Longtail – een voortrekker van is.

Enerzijds omdat ik bezig ben met een onlinedienst die hier bewust haaks op in gaat. Anderzijds omdat hij ook vindt dat boeken online gratis moeten worden aangeboden. Ik ben namelijk bezig met mijn debuutroman.

In dit artikel schrijft hij over het gratis-experiment van het boek Infected van Scott Sigler. Dit is vijf dagen voordat het in de boekhandel ligt, gratis down te loaden.

Het populaire Blog BoingBoing ageerde hier tegen. Hun motto: of je gelooft in gratis, of niet. Nu kunnen mensen die de link later ontdekken, bijvoorbeeld via Digg, er niets mee. En mensen die enthousiast worden na het downloaden, kunnen het boek niet bestellen, omdat het er nog niet is (op het Internet is alles onmiddellijk).

Ik vind het vooral een interessant experiment. Dat iets gratis beperkt verkrijgbaar is, vind ik niet vreemd. Voor speciale dingen geldt immers vaak ‘op = op’. En mijn ervaring leert dat het minstens vijf dagen duurt voordat ik aan een nieuw boek begin en het eerste hoofdstuk achter de kiezen heb.

Hoe dan ook, interessanter is het resultaat: het boek is 45.000 keer gedownload in vier dagen (het eerste gratis boek-experiment werd 15.000 keer opgehaald). Binnen vier dagen ging Infected naar #1 in Amazon’s Horrorlijst.

Ofwel, hier gaan we meer van horen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *