Doe het goed, doe het gratis

Leestijd: < 1 minuut

fris_licht gaat al jaren voor merken die iets proberen te betekenen voor mensen, ook met hun promoties.

Binnenkort publiceer ik hier een uitgebreid artikel over. De gedachte is kortweg dat een promotie op een concrete behoefte moet inspelen. Het wordt dus een beetje een product op zichzelf. En omdat een product weer moet kunnen communiceren, ontstaat er een overlap tussen beide.

In dit kader is de recente publicatie van Trendwatching.com zeer de moeite waard.

Moraal is dat merken goed een relevante promotie kunnen bieden door een deel van hun producten gratis weg te geven. Ryanair gaf bijvoorbeeld 1 miljoen vluchten weg. Logischerwijs een zeer populaire promotie.

Naar aanleiding van dit succes maakt Ryanair nu een kwart van haar vluchten gratis. En regelmatig zal dat zelfs de helft zijn.

De inkomsten komen natuurlijk uit de extra aandacht die het merk hiermee krijgt. En uit advertenties. Adverteerders kunnen het hele vliegtuig in hun merkkleuren dompelen.

Is dit nieuw? Nee, sampling bestaat al jaren. Is het interessant? Ja, want waar sampling zich meestal beperkt tot kleine versies van fast-movers, gaat dit verder.

Mercedes geeft bezoekers van het Ritz Carlton bijvoorbeeld gratis een CLS500 in gebruik. Zanussi-Electrolux wast gratis je kleren om haar wasmachines te promoten. Radiohead bood haar nieuwste album voor niets aan.

En dat juichen we toe. Het merk doet dat waarvoor het op aarde is, simpel en to-the-point. Dat is beter dan mensen met met de haren erbij gesleepte promoties lastig te vallen. Daar houden we van.

Eén gedachte over “Doe het goed, doe het gratis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *