Het Piraten Dilemma en Punk Kapitalisme

Leestijd: < 1 minuut

Toegegeven, ik heb het boek nog niet gelezen. Maar het heeft ‘piraat’ in de titel en gaat over marketing en dan ben ik al snel enthousiast. Zeker als het ook bespreekt hoe jeugdcultuur kapitalisme heeft veranderd (het motto: democratie + technologie = punkkapitalisme). Dus bij deze als tip.

The Pirate’s Dilemma is het dilemma dat bedrijven hebben als ze worden aangevallen door ‘piraatondernemers’. De muziekindustrie is hier natuurlijk een dankbaar voorbeeld van. Ga je het gevecht aan, of accepteer je dat de piraten een economische waarde vertegenwoordigen en ga je serieus concurreren.

Schrijver Matt Mason gelooft dat het Borgiaanse motto “resistance is futile” van toepassing is. Als je de piraten negeert, pas je je niet aan aan de marktontwikkelingen. En als je niet met de markt meegaat, verlies je.

Dus, gedraag je als een pirate, “by recognizing the pirate within”. Zie de disruptie niet als een bedreiging, maar als een kans. Of, zoals Steve Jobs zei: “If you want to stop piracy, the way to stop it is by competing with it.”

Mason heeft in dit kader ook aandacht voor het fenomeen copyright. Bijvoorbeeld in deze presentatie. De vraag die hij aan de orde stelt is in welke mate copyright nog maatschappelijk nut dient, of dat het vooral innovatie beperkt.

En toevallig sprak ik daarover gisteren met Yme Bosma, die daar enige tijd geleden met Pierre Spaninks een interessantste discussie over heeft gevoerd. Zie ook de Creative Commons-beweging.

2 gedachten aan “Het Piraten Dilemma en Punk Kapitalisme”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *