Kleurrijk off-topic

Leestijd: 2 minuten

fris_licht gaat off-topic en zich bezighouden met kleur. Niet dat we kleuren gaan voorspellen. We kwamen enkele kleurengadgets tegen.

Onderzoekers van de Keio Universiteit hebben een sjaal gemaakt die van kleur verandert. En die kleur past altijd bij de kleren die je draagt. Dus draag je blauw, dan wordt je sjaal blauw. De sjaal is gemaakt van 100 optische draden, lichtgevende diodes en natuurlijk een kleurgevoelig ‘oogje’.


Eerder maakten de onderzoekers al kleding die een andere kleur krijgt als je lichaamstemperatuur verandert.

Verder is er RGBy. Een camera van een pixel. Voor als je een leuk behangetje tegenkomt, maar geen idee hebt of die bij je bank past. Je legt de camera, die eigenlijk gewoon een lichtgevende kubus is, op de kleur. Vervolgens krijgt de kubus dezelfde kleur.


De kubus heeft rode, groene en blauwe LEDs. Deze gaan achterelkaar aan. Vervolgens wordt de mate, waarin het object de kleur terugkaatst, gemeten. Daarmee ‘ziet’ RGBy de kleur.


Tenslotte: het Duitse bedrijf Hansa heeft een kraan ontwikkelt die er niet alleen mooi uitziet. Ook de kleur van het water verandert als het water warmer of kouder wordt. Dit wordt gedaan door licht op het water te projecteren.

Het Information Design Lab van Keio

De man achter RGBy

Hansa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *