6 vormen van digitale transformatie

Leestijd: 2 minuten

Er wordt veel geschreven over digitale transformatie. Maar welke aanpak is er te herkennen? Made by Many herkent 6 clusters. Handige voorbeelden om te gebruiken bij brainstorms.

1. Digitaal als toevoeging.

Digitaal is hier een extra. Als hun basisproduct generiek dreigt te worden, kunnen merken hun onderscheidend vergroten met aanvullende, digitale diensten.

Een bekend voorbeeld is Tikkie. De bankrekening van ABN AMRO is niet heel anders dan die van andere banken. Tikkie voegde een bijzondere, onderscheidende dienst toe.

Deze vorm van digitale transformatie ligt in de lijn van het gedachtegoed van de brand-utility, waarover ik veel heb geschreven: merken kunnen zichzelf promoten met opvallende diensten.

2. Digitaal verandert de categorie.

In dit geval zorgt een digitale oplossing voor een efficiëntere waardeketen. Dit verandert de fundamenten van een categorie.

Booking.com past hier. Het maakt het makkelijker en efficiënter om de juiste overnachting te boeken. De impact op de reisbranche is zo groot, dat aanbieders zich nauwelijks kunnen veroorloven om niet op Booking.com te staan.

3. Nieuwe exploitatie van bestaand eigendom.

Een bedrijf kan met nieuwe, digitale oplossingen het bestaande bezit of de bestaande expertise anders uitnutten. Bijvoorbeeld data, intellectueel eigendom of klantrelaties.

Spotify heeft een directe relatie met muziekliefhebbers en weet veel van hen. Het kan deze uitgangspunten ook gebruiken om concertkaartjes te verkopen. Het weet immers precies wanneer een favoriete artiest in de buurt van de fan optreedt.

4. Betere marktkanalen.

Digitaal kan nieuwe marktkanalen introduceren, waardoor een bestaande propositie beter toegankelijk wordt.

Met de Pathé-app kun je makkelijker een bioscoopkaartje kopen, want je hoeft niet bij de kassa in de rij te staan.

5. Een efficiënter proces.

Digitaal kan bestaande processen beter inrichten, waardoor er minder geld, tijd of inspanning nodig is of er minder fouten worden gemaakt.

Voor bezoekers aan Disneyland is er een speciale app. In de app staan hun persoonlijke gegevens en voorkeuren, plus hun actuele GPS-positie. Zo weten de medewerkers de naam en wensen van een kind. En voor het kind is het net of Mickey hem persoonlijk herkent.

6. Platforms, netwerken en ecosystemen.

Digitaal maakt het makkelijk om platformen te ontwikkelen. Deze kunnen exponentieel groeien.

Derden kunnen hier informatie, diensten of goederen uitwisselen. Hierbij ontstaat een netwerkeffect: hoe meer partijen er gebruik van maken, hoe interessanter het platform wordt. Door meer diensten aan het platform toe te voegen, wordt het steeds completer en verandert het in een ecosysteem.

Airbnb is een klassiek voorbeeld. Het bezit geen hotelkamers, maar een digitaal platform. Op dit netwerk zijn allerlei andere partijen aangehaakt, bijvoorbeeld incheck- of schoonmaakdiensten, waardoor Airbnb inmiddels een compleet ecosysteem is.

Uit eerder onderzoek van IBM bleek overigens dat disruptie nu vooral van de gevestigde partijen komt. En dat deze met name met dergelijke platformen komen (zie pagina 7, “Innovative incumbents take the lead in disruption” en pagina 10, “Disruptors swarm to the platform business model”).

 

Bron: Six digital strategy plays to drive value in established corporation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *