Geïnterviewd door Financieele Dagblad over Social Commerce

Leestijd: 2 minuten

Vorige week stond er een artikel in het Financieele Dagblad over Social Commerce. Hiervoor ben ik geïnterviewd.

Bijgaand een aantal interessante quotes. Het hele artikel kun je hier in PDF lezen.

Social commerce is het toverwoord
Geschreven door Richard Smit

Van plaats voor uitwisseling ontwikkelen sociale media zich ook tot winkelcentra

Pampers verkocht in één uur duizend luiers in de eigen Facebookwinkel.

Kortingssite Groupon sleet in één dag voor $11 mln aan GAP-kleren. Nestlé opent een internetwinkel in Duitsland met allerlei Facebook-gemakken maar buiten de Facebook-site: Nestlé Marketplace. Eind dit jaar verwacht het levensmiddelenbedrijf in Duitsland online voor meer dan 0,5 mrd te verkopen.

Het snelst is Facebook, waar bijvoorbeeld meer dan een miljoen Starbucks-klanten hun virtuele kortingskaart gebruiken. Ook Google steekt aanzienlijke bedragen in een socialcommerceplatform.

Verkoop is maar één, zij het een veelbelovende, van vele bedrijfsfuncties die veranderen onder invloed van sociale media. Door het wijdverbreide gebruik van Twitter, Facebook en YouTube nemen sociale media al taken over van media, marketing, verkoop, klantenservice, human resources of accountmanagement.

Sociale media vormen geen marketingkanaal dat naast de andere kanalen bestaat. Ze leiden tot een verschuiving. De inzet van meer traditionele kanalen als persoonlijke post (direct mail) daalt, net als persoonlijk accountmanagement (van 70 naar 55%). Daar staat tegenover dat persoonlijk contact met klanten nog altijd als belangrijker kanaal wordt gezien dan sociale media.

Sociale media zullen hun invloed overal in het bedrijf hebben, meent Ingmar de Lange. De directeur van marketingbureau Mountview ontwikkelde samen met Hyves een 24/7 socialemediamodel.

‘Het is net als met internet: sociale media zijn een infrastructuur geworden.

Klantenservice, R&D, betalingen, serviceverlening: ik kan niets verzinnen wat niet met social media te maken krijgt.’

Neem klantenservice. ‘Als ik een probleem met software heb, kijk ik niet meer in de handleiding’, zegt De Lange. ‘Dan zoek ik op hoe andere mensen dat hebben opgelost. Met Spotify heb ik via vrienden veel muziek ontdekt. En mijn waardering voor Nike verbetert als ik met Nike+ mijn hardloopdoelen hoger stel, omdat ik die van anderen zie.’

Sociale media moeten meer worden dan een succesvolle marketingcampagne, meent Steven Jongeneel.

‘Dat is al een verzadigde markt. Voor bedrijven kan zo’n campagne nieuw zijn, maar consumenten zien dat anders. Je kunt je afvragen of een bedrijf dat sociale media heeft geïntegreerd niet veel succesvoller is.’

Een voorbeeld vindt hij belbedrijf Vodafone. Daar is het een afgeleide van de marketingstrategie met een socialemediateam van tien mensen. Of Hema, dat een testpanel heeft via de Facebookpagina C&A doet het voor het merkimago en ING omdat banken in het verdomhoekje zitten.

Nieuwe cijfers
90% van de top 100-merken is actief in sociale media, aldus de Social Media Monitor van Social Embassy. Facebook heeft de grootste groei doorgemaakt onder merken: 62% is daar actief tegenover 12% vorig jaar. Het budget, dat vooral uit de marketingpot komt, stijgt snel. Grootste investeringen worden gedaan in campagnes en software.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *