Reclamebureaus stappen in andere branches

Leestijd: < 1 minuut

Noodzaak is de moeder van vernuft. Dus is de recessie niet per definitie slecht.

In The Economist stond recentelijk een verhaal dat dit principe belicht onder reclamebureaus.

Uitgangspunt is dat bureaus vrezen geen genoeg inkomen meer te halen uit hun reguliere werkzaamheden. En dus kijken ze verder dan de traditie. Richard Kirshenbaum, van Kirshenbaum Bond + Partners: “Our business model is more like an accordion. We keep stretching it to meet our clients’ needs.” KBP heeft daarom nu een tak voor data-analyse en investeringsmanagment.

Een paar andere voorbeelden: Euro RSCG heeft sinds vorig jaar haar eigen muzieklabel The Hours. Havas heeft zich ingekocht in Cake, een Brits entertainment- en evenementorganisatie.

Ogilvy & Mather hebben OgilvyEarth, dat bedrijven adviseert over groen ondernemen. En de groep begon recentelijk een aparte onderdeel dat bedrijven vertelt hoe zij hun marketingbudget tijdens de recessie efficiënt in kunnen zetten.

BBH heeft Zag. Dat ontwerpt, vermarket en distribueert haar eigen producten, zoals voorverpakt vegetarisch voedsel en een alarm dat de schreeuw van een vrouw imiteert. BBH hoop dat Zag binnen twee jaar voor een kwart van de inkomsten zorgt. Ook Anomaly richt zich steeds meer op het ontwikkelen van eigen intellectueel eigendom. Dat is al een stapje verder: reclame is nog maar de helft van de inkomsten.

Ofwel, reclamebureaus, die meer doen dan reclame, is niet nieuw. Net als bureaus die hun eigen producten ontwikkelen. Maar misschien biedt de recessie net even een extra zetje om deze benaderingen een serieuze vlucht te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *