De leukste vorm van marketing

Leestijd: 2 minuten

Marketing bestaat grofweg in twee vormen. Enerzijds is er de gebakken lucht variant. Iets dat niet heel bijzonder is, wordt – laat ik het optimistisch zeggen – slim aan de man gebracht.

De tweede variant is interessanter: een bedrijf doet iets een stukje beter of slimmer. De klant ontdekt dit en wordt fan. Op zijn Hollands: een goed product verkoopt zichzelf. Ik vind dit de leukste vorm van marketing.

Zojuist kwam ik een artikel tegen met een aantal van dit soort inspirerende cases. De rode draad: procesmatige slimheid wordt gebruikt om scherper naar buiten te treden.

Zappos is bijvoorbeeld beroemd omdat het stiekem de beloofde levertijd van twee dagen in 1 dag probeert te doen, waardoor je dus ineens een verrassing in de bus hebt. Interessant is dat het zijn reclamebudget heeft gebruikt om de actie mogelijk te maken. Kortweg: minder beloven, meer doen.

Apple heeft z’n personeel draagbare kassa’s gegeven. Zo hoef je niet in de rij te staan en kun je makkelijk een praatje maken met het personeel. Bijvoorbeeld om advies te vragen. En het heeft de Genius Bar: Apple’s slimste nerds helpen je persoonlijk met een vraag of probleem, je kunt zelfs een afspraak met ze maken.

En Howies besloot uit milieuvriendelijke overwegingen de lichten in de kledingwinkels ‘s avonds uit de doen. Voorbijgangers konden op een knop drukken om het licht in de winkel voor 30 seconden aan te doen. En dat wil iedereen wel even proberen. Dus een initiatief dat veel aandacht kreeg.

Kortom, marketing begint met een goed idee. En eindigt daar dus niet mee.


Lees het artikel
.

Bron: From the Head Of Zeus Jones

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *