8 marketingtips ten tijde van een recessie

Leestijd: < 1 minuut

Het R-woord is gevallen. Dus raken we paniek. En dus is er fris_licht voor hulp. Dankzij de Harvard Business School.

Er zijn 8 punten waarmee marketeers tijdens een recessie rekening moeten houden.

1. Consumentenonderzoek
Snij hier niet in, investeer juist extra. Consumenten veranderen tijdens een recessie hun gedrag. Het is belangrijk dit te blijven begrijpen.

2. Focus op gezinswaarden
Als het moeilijk wordt, trekken we ons terug in ons vertrouwde nest. Dus, gezellige familieplaatjes in de reclame. Geen tijd voor scherpe humor en angstbeelden.

3. Houd je marketinguitgaven gelijk
Het is een bekend gegeven. Merken, die tijdens slechte tijden meer adverteren, veroveren marktaandeel ten opzichte van concurrentie die minder besluit te besteden. Consumenten hebben de behoefte aan betrouwbare rotsen in de branding.

4. Past productportfolio’s aan
Marketeers moeten hun plannen voor elk product in de productlijn aanpassen. Consumenten zullen vooral een voorkeur krijgen voor de ‘meer waar voor je geld’-varianten.

5. Ondersteun distributeurs
In onzekere tijden wil niemand vastzitten aan grote voorraden. Speel hierop in met speciale voorwaarden voor afnemers, zoals soepele retourmogelijkheden.

6. Pas prijstactieken aan
De prijzen hoeven niet definitief omlaag, maar prijspromoties zijn tijdens een recessie belangrijker dan andere promotionele acties.

7. Focus op marktaandeel
Er komt een strijd om marktaandeel. Zorg dat je hier klaar voor bent, bijvoorbeeld door een goed inzicht in je kostenstructuur te hebben.

8. Benadruk je kernwaarden
Raak niet in paniek, focus je op dat waar je goed in bent. Probeer niet ineens alles voor iedereen te zijn.

Bron: Harvard Business School

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *