Reclamebureaus richten zich meer op trendspotting

Leestijd: < 1 minuut


Reclamenetwerk DDB, onderdeel van Omnicom, kwam vorige maand met SignBank. Dit gebruikt het Internet en het bureaus wereldwijde netwerk om informatie omtrent ‘culturele verandering’ te identificeren. In gewoon Nederlands: trendspotting.

Signbank doet dit onder andere met de 13.000 medewerkers van DDB en diverse jongerenorganisaties.

Eerder kwam Lowe Worldwide, onderdeel van Interpublic, al met Counsel. Dat stuurt vragenlijsten naar opinieleiders over de hele wereld.

En recentelijk begonnen Faith Popcorns BrainReserve en Interpublics Weber Shandwick met samenwerking.

Reclamebureaus richten zich al langer op trendspotting. Maar het fenomeen lijkt hernieuwde aandacht te krijgen. Onder andere uit angst dat de reguliere werkzaamheden, het maken van TV reclame, verder onder druk komen te staan. Bureaus willen meer worden gezien als creatieve consultants.

Tevens raken marketers uitgekeken op traditional onderzoeksbenaderingen. Het Internet maakt het mogelijk consumentengedrag nauwkeurig te volgen. Dit ondergraaft de populariteit van bijvoorbeeld focusgroepen en vergroot de belangstelling voor ‘spotting’.

Want waarom consumenten vragen wat ze doen, als je ziet wat ze doen. Daarbij zijn consumenten meestal geen experts omtrent hun eigen consumptiepatronen. Ze houden zich met hele andere dingen bezig, zoals het weer en familie, aldus DDB Denmark, waar Signbank werd ontwikkeld.

Initiatieven als SignBank lijken echter voor een belangrijk deel een antwoord op het succes van onafhankelijke initiatieven als Trendwatching.com, PSFK, Trendcentral en natuurlijk uw eigen fris_licht bureaus Mountview en two_degrees. Deze organisaties hebben al langer een internationaal netwerk van opinieleiders actief en nemen stapsgewijs de ‘spotting’ rol van bureaus over.

Bron

Counsel van Lowe

De initiatiefnemer van Signbank

Brainreserve

Trendwatching.com

PSFK

Trendcentral

Mountview

two_degrees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *