Nieuw: Sociale Media 24/7 met een impactanalyse

Leestijd: 3 minuten

Het Sociale Media 24/7 model dat we hebben ontwikkeld, is bedoeld als een basis. Stapsgewijs hopen we hierop door te ontwikkelen. Zodat steeds meer merken zien dat ze serieus – en nuttig – aanwezig kunnen zijn in sociale omgevingen.

Als herinnering: het model geeft een overzicht van de manieren waarop merken structureel, 24/7 gebruik kunnen maken van sociale media. De onderstaande modellen zijn steeds aan te klikken voor een grotere versie.

Recentelijk bleek het al goed mogelijk om per kwadrant een specifieke afdeling hoofdverantwoordelijk te maken.

Maar verschillende malen hoorde ik – terecht – de opmerking dat het model vooral beschrijvend is. Het laat zien wat er mogelijk is, welke energie dit kost en waaraan het is te relateren. Wat nog mist is een actief component, zodat het model gebruikt kan worden voor een individuele analyse.

Dit gemis komt in alle eerlijkheid vooral omdat we daar tijdens de basisopzet niet goed uitkwamen. Er is gekeken naar een mogelijke volgorde van kwadranten (ga je van links naar rechts of juist van rechts naar links). Maar daarin bleek te weinig algemene logica te zitten.

Maar zojuist kreeg ik een klein aha-moment. En, zoals vaak, is de conclusie simpel. Het model kan gebruikt worden voor een analyse, door het te koppelen aan een impactmatrix. Ik doel op een matrix die onderscheid maakt tussen een lage en hoge inspanning en weinig en veel invloed.

Deze matrix is toepasbaar op ieder kwadrant. Hierdoor is per merk of situatie te bekijken welke kwadranten de prioriteit zouden moeten krijgen en welke beter achterwegen gelaten kunnen worden.

Ter illustratie een invulling voor een denkbeeldig merk. Dit merk zou snel moeten beginnen met ‘voorlichting’, ‘service’ en ’emotie’. ‘Ontwikkeling’ kan in een later stadium interessant zijn. En ‘promotie’ is iets wat er meer tussendoor gedaan kan worden. Aan ‘extensie’ of ‘distributie’ kan beter niet worden gedacht.

Als kleine lettertjes en alleen voor de nerds: ja, er komt zo een lichte dubbeling in het model. Want moeilijk en makkelijk zijn al assen in het basismodel. Echter, deze hebben vooral betrekking op een algemeen onderscheid: zo zal het voor de meeste merken zijn.

De matrix binnen het kwadrant bekijkt vervolgens de unieke mogelijkheden en beperkingen van een individueel merk. In theorie is het zo best mogelijk dat een ‘moeilijker’ kwadrant onderaan het model voor een bepaald merk een invuloefening is. Als Kodak Mobypicture had geïntroduceerd, was dit een sociale extensie geweest, die makkelijk geïntroduceerd had kunnen worden.

4 gedachten aan “Nieuw: Sociale Media 24/7 met een impactanalyse”

  1. Goede aanvulling op het model Ingmar!

    Afgelopen week je model gebruikt; geeft prima raamwerk om keuzes te maken wat je wel of niet zou kunnen doen met sociale media. Wat het model mist is de basis om te komen tot de sociale media inzet. Daarvoor hebben we recentelijk het 7i-model ontwikkeld. Kijk maar eens of je ze kunt combineren!

  2. Ingmar,ik lees altijd graag de artikelen die jij schrijft.Jij hebt heel veel goede ideën,ga zo door.

    Clementina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *