Sociale media: waarom je soms niet moet luisteren

Leestijd: < 1 minuut

Met vlekken in mijn nek zat ik achter de laptop. Een nieuw Frislichtbericht moest er uit. Maar Blogger had dingen veranderd. Migratie was nodig. Instellingen veranderen. Zus werd zo. Dit deed niet dat.

Geen zin in. Geen tijd voor. Moeilijk gedoe. Eerste pogingen leverden niets op. Meer stoom uit de oren. Ik wilde iemand van Google mailen, ergens iets posten. Digitaal vloeken. Hoe haalden ze het in hun hoofd? Mij dwingen dit allemaal aan te passen. Geen tijd voor, geen zin in.

Als er een nieuwsgroep langs was gekomen, had ik puntig verwoord hoe onaangenaam ik dit vond. Ik had zin om herrie te maken.

Ik ben maar even naar buiten gegaan. Uiteindelijk viel het, achteraf, mee. En werkt alles sneller nu.

Niemand had dat uiteindelijk geweten. Maar als ik een baalbericht had achter gelaten, was dat wel ‘een ding’ geweest. Puur omdat het laagdrempelig was even stoom af te blazen.

Soortgelijke ervaringen had ik bij Hyves. Een nieuwe homepage werd geĆÆntroduceerd. Bakken mensen reageerden negatief. Uiteindelijk ging de activiteit op Hyves met sprongen omhoog. En waren veel grote klagers wat later prima tevreden.

En nee, ik zeg niet dat je nooit moet luisteren. Of deze mensen niet serieus moet nemen. Maar wel dat een echte klacht en een ‘sociale media’-klacht vaak niet dezelfde waarde hebben. Het is laagdrempeliger frustratie te uiten. En dus wordt het sneller gedaan. Dat kan betekenen dat er serieuze problemen zijn. Of dat mensen niet alleen wat feller reageren in de auto, maar dit ook doen achter de laptop.

Dit terwijl de kern van iedere sociale media presentatie is: luisteren, actief betrekken en serieus nemen. Uiteraard is dit waar. Maar niet altijd.

Ik beloof in ieder geval beterschap. En adem meer. Sorry Blogger. Ik had het niet zo bedoeld.

2 gedachten aan “Sociale media: waarom je soms niet moet luisteren”

 1. Mooi verhaal Ingmar, maar had je titel niet beter : "Social media, waarom je soms niet moet acteren" moeten luiden? Want luisteren zou toch altijd moeten. Juist ook de opmerkingen over het nieuwe design van Hyves. Hyves zou het toch ook interessant vinden wat het sentiment is rond het nieuwe design? En dat hoeft dan niet terecht te zijn… het wordt wel gelezen en gedeeld. Dus luisteren lijkt me een essentiele stap die je nooit niet mag doen. Actie nemen is niet altijd belangrijk.

 2. Ha Sjoerd,

  Uiteraard is luisteren van belang. Ook voor Hyves en ook rondom het redesign.

  Maar voor mijn gevoel zijn er soms ook momenten dat je het even niet moet doen.

  Als Blogger naar mijn tirade had geluisterd, denk ik niet dat ze daar veel aan hadden gehad. Het had hen waarschijnlijk eerder verward. šŸ˜‰

  Groet!

  Ingmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *