Marketingtrends voor 2006

Leestijd: 2 minuten

De vaste fris_licht lezer weet het: fris_licht is aan het kwartetten met trendlijstjes. Bij deze Marketingtrends voor 2006. Bevat wat leuke dingen.

1. Merkdemocratisering
Merken gaan consumenten actief in hun marketinginspanningen betrekken. Want consumenten maken steeds meer zelf content.

2. Weblogs worden een standaardinstrument
De merken die correct met blogs omgaan, krijgen respect van consumenten en hiermee een stukje ‘street-credibility’. Zeker als merken de bloggers vrij laten te schrijven wat ze willen.

3. Meer spelletjes voor volwassenen
Online-gaming blijft groeien als marketinginstrument. Een goede game pakt een grote doelgroep op een langdurige, kwalitatieve manier. Het spel Nitrix van Panasonic trekt maandelijks 50.000 spelers, terwijl deze nooit enige promotie gehad heeft. Ook business-to-business wordt deze bendering opgepakt.

4. ‘Blog Monitors’
‘Blog Monitor’ wordt een nieuwe taakomschrijving binnen de communicatieafdeling. Blogs stijgen sterk in aantal, zeker met apparaten als Sony’s AIBO en Nokia’s Lifeblog telefoon. En dus moeten ze in de gaten gehouden worden. Blognetwerken als WebLogsInc maken het makkelijker om te adverteren op blogs.

5. Podcasting wederom over-hyped
Podcasting is waarschijnlijk het meest over-hyped medium van 2005. En dat blijft het in 2006. Zelfs met de komst van de videoversie van iPod. Podcasting wordt geen succes, zo wordt voorspeld. Toch gaan grote TV-stations podcast-versies maken van hun beste programma’s. ABC verkoopt een Desperate Housewives-episode voor $1.99. De vraag: wie wil er een programma op een scherm van twee inch zien met slap geluid?

6. Netwerken wordt heet
Netwerken, daarentegen, wordt een hype. MySpace.com kreeg 36 miljoen actieve gebruikers in minder dan twee jaar. FaceBook.com verovert de universiteiten snel. En zakelijke netwerken als Plaxo en LinkedIn hebben zo’n 9 miljoen gebruikers. In Nederland scoort Hyves.

7. Merkcontact op de eigen computer
Nieuwe technologie biedt marketers de kans om consumenten op hun eigen computer te benaderen. Neem Googles Gmail of Ding! van Southwest Airlines.

8. Reality-vermoeidheid
De teloorgang van realityshows ligt om de hoek. Er is teveel aanbod en het worden, in ieder geval in de VS, te veel infomercials, vol met ‘verborgen’ merkboodschappen.

9. Confrontatie tussen grote en kleine marketingcommunicatiebureau’s
Kleinere bureaus zoals Mother en Strawberry Frog hebben een reputatie opgebouwd voor mediumonafhankelijke concepten. In 2006 komt er een verdere verschuiving omtrent de wijze waarop merken bureaus benaderen. Ze gaan voordelen zien in het hebben van meerdere marketingpartners, die elke mediumonafhankelijke concepten maken. Het duurt niet lang voordat deze merken specifieke bureaus specifieke taken geven. Bijvoorbeeld één voor het idee. En dan andere voor de uitvoering.

Bron: Renegade Marketing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *