Artikel: de Les van de Bakker

Leestijd: < 1 minuut

Van trendmagazine Eye kreeg ik het verzoek een artikel te schrijven. Het thema van het nummer was Alles is echt. Ofwel, aandacht voor het veelbesproken fenomeen ‘authenticiteit’.

Een mooie gelegenheid voor het verhaal van het bakkertje. Het bakkertje is een metafoor die ik regelmatig gebruik. Hiermee probeer ik uit te leggen waarom marketing terug naar de basis moet.

De les van de bakker

Twee terugkerende thema’s in trends: vernieuwing en authenticiteit. Ze lijken haaks op elkaar te staan, maar liggen vaak in elkaars verlengde.

Neem marketing. Er zijn veel nieuwe technieken en nieuwe media. Maar interessant is dat de meeste eigenlijk niet nieuw zijn. Ze gaan juist terug naar de basis. Of, iets abstracter verwoord, ze brengen authenticiteit terug.

Marketeers kunnen daarom veel leren van de bakker van weleer.

De bakker
En daarom begint dit verhaal bij hem. Heel lang geleden was er eens een bakker. Hij woonde in een gezellig dorp. Hij kende al zijn klanten persoonlijk en wist precies wat hun wensen waren. Simpelweg omdat hij ze dagelijks sprak.

Zijn klanten kwamen graag bij hem. Niet alleen om brood te kopen. Ook om even van de sfeer in zijn bakkerij te proeven. De geur van het brood te ruiken. En de bakker aan het werk te zien. Een bezoek aan de bakker was een echte belevenis.

De klanten konden goed met de bakker opschieten. Hij woonde in hetzelfde dorp, ging naar dezelfde kerk en zijn kinderen gingen naar dezelfde school. De bakker en zijn kopers hadden daardoor veel gemeen.

Het monster
Maar, zoals in elke sprookje, toen gebeurde er iets. Er kwam een boosaardig monster, dat dit schilderachtige tafereel verstoorde. Het boze beest heette de Industriële Revolutie. Dorpjes werden steden. De bakkerswinkel werd vervangen door een koude fabriek en een kille supermarkt.

Lees het hele artikel (PDF).

Bron foto: liberalmind1012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *