Visual Thinking: zet een concept op een bierviltje

Leestijd: 2 minuten

Mijn acid-test: een goed concept moet in twee zinnen uit te leggen zijn. Net als een goede film of een goed verhaal. Kun je dat niet, dan is het niet sterk genoeg.

Innovatiegoeroe Guy Kawasaki sprak met Dan Roam. Hij schreef het boek The Back of the Napkin: Solving Problems and Selling Ideas with Pictures.

Roam stelt dat ieder concept op een bierviltje moet kunnen worden getekend. Dit geldt zelfs voor de meest complexe principes. Deze benadering helpt je scherpere concepten te ontwikkelen en maakt het makkelijker ze in de organisatie te implementeren.

Zijn betoog: managers moeten minder met de linkerkant van hun brein naar cijfertjes kijken. Ze negeren daarmee de potentie van hun rechter hersenhelft. Dat deel komt juist van pas bij innovatie en creatieve processen. Kortom: door visueel te denken, kun je dus je hele brein gebruiken, in plaats van de helft.

Zo is het concept van Southwest Airlines op dit servetje geboren.

Uitgangspunt: Wat gebeurt er als we een luchtvaartmaatschappij starten die alleen Dallas, Houston, en San Antonio verbindt? En ‘s werelds meest winstgevende luchtvaartmaatschappij was geboren.

Kortom: stort je niet gelijk op Powerpoint of Excel en beschrijf je ondernemingsplan niet in documenten van 50 pagina’s. Gebruik je gezonde verstand en teken het op een servetje.

Lees hier het interview met Dan Roam

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *