Ambush-marketing bij Spelen illegaal?

Leestijd: < 1 minuut


Sponsors hebben de afgelopen vier jaar meer dan $1 miljard betaald voor de Olympische Winterspelen in Turijn.

Uitdaging: concurrenten voor te blijven die niets hebben bijgedragen en toch een graantje mee willen pikken. Want er komen steeds meer freeriders bij.

Nike begon er zo’n tien jaar geleden mee. Op de spelen van 1996 in Atlanta gaf het petjes aan bezoekers. Terwijl Reebok de officiele sponsor was, was Nike zo alom aanwezig in het stadion.

In sommige gevallen hebben freeriders zo een grotere sponsorherkenning dan de offiele sponsoren.

Organisatoren proberen daar dan ook een stokje voor te steken. Sponsoring zorgt voor zo’n 35% van de inkomsten bij evenementen als de Spelen. De belangen zijn dus groot.

FIFA probeert dit voor het komende Wereldkampioenschap voetbal via speciale juridische maatregelen.

Tickets voor toeschouwers krijgen nieuwe gebruiksvoorwaarden. Die stellen, dat groepen, die met attributen van onofficiele merken een wedstrijd bezoeken, niet naar binnen mogen.

De FIFA heeft verder al Burger King Israel te grazen genomen. Dat gaf kaartjes voor het Wereldkampioenschap weg. Dit mag echter alleen gebeuren door officiele sponsoren, in dit geval McDonald’s.

In Engeland wordt gedebatteerd over de regels tegen ambush-marketing. Critici vinden dat dergelijke regels namelijk in strijd zijn met het recht op het vrije woord. Het lijkt daarbij op protectionisme.

En er wordt gesteld dat evenementen als de Spelen te zijn vergelijk met de zomer: hij komt en gaat en is van iedereen.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *