w o e n s d a g  20  a u g u s t u s  2 0 0 3
 



s   i   g   n   a   l   e  n         v   a   n         d   e         h   o   r   i   z   o   n

---------------------------------------------------------------------------------------

Van softie naar cowboy

[archief]


De hedendaagse man. Het is een fenomeen. Waren de blikken de afgelopen jaren vooral gericht op de rol van de vrouw, momenteel verschuift de aandacht naar de tegenspeler. Want wat wil die?

De gay-revolutie van de jaren '90 heeft zijn blik verruimd. Lichaamsverzorging en uiterlijke verfijndheid zijn geen taboe meer. De hedendaagse man leert stapsgewijs er beter uit te zien. De nu-man is zelfs niet bang een lustobject te zijn. 'Het is verrassend hoeveel mannen zich scheren van onderen,' reageerde een fris_licht-lezeres bij navraag.

De man van het nieuwe millennium lijkt een stuk softer dan in de eeuw daarvoor. Daar is bijvoorbeeld de bierconsumptie een mooie illustratie van. Alcohol wordt zoeter, zachter en kleurrijker. Inderdaad, David Beckham heeft zelfs ons drinkgedrag beïnvloedt.

Maar, pas op. Dit is slechts een deel van de waarheid. De man wordt niet alleen soft. Zeker niet op een moment dat 'de wereld in brand staat'. De man van vandaag moet ook in staat zijn huis en haard te verdedigen. En bereid zijn op z'n bek te gaan. Het iconische Jackass is hier natuurlijk een voorbeeld van. Johnny Knoxville laat zich niet afschrikken door de hedendaagse verharding. Sterker, hij zoekt die op.

Ook dit beeld vertaalt zich naar het uiterlijk. Een stoer, 'white trash'-gevoel stampt over de catwalk, Motley Crue als inspiratiebron. De dirty-denim-leren-jacken-cowboy-look is zelfs terug te zien bij Gucci. Ook Miu Miu doet mee met plantage-laarsen als hete accessoires.

Hard en zacht. Verwarrend. En juist die dubbele rol vormt een interessante uitdaging voor hedendaagse marketeers. Als je het leven simpel wilt houden, denk dan aan bijvoorbeeld Robbie Williams. Enerzijds het soort man dat een gezichtscrème 'mag' gebruiken. Anderzijds misstaat Robbie niet in een gemiddeld white-trash-gezin. Hij is bot, plat en 'drinkt & drugst'. Ofwel, de waarheid ligt in het midden, maar dat duidt zeker niet op een 'grijs gemiddelde'. De kunst is veel meer de pluriforme man op het juiste moment op de juiste rol aan te spreken.

Dus is het wachten nu vooral op producten die mannen duidelijk aanspreken op hun 'ouderwetse mannelijkheid'. Geloof ons, stoerheid heeft marktpotentie...
 

De crossmotor, nu ook in de vrouwenmode

[archief]

Mannen worden cowboy, maar zijn niet de enigen die ruig gaan. Ook de vrouw krijgt kartelrandjes. Recentelijk berichtte fris_licht over de populariteit van de crossmotor. Freestyle Motorcross: stoer stunten met een hoog snowboard-gevoel.

Maar motorcross is niet alleen relevant in specifieke scenes. Het krijgt ook steeds meer aandacht bij de massa. We zagen Charlie’s Angels al stoer op een crossmotor zitten. En nu komt die motor ook terug in de vrouwenmode. 'Stoer maar vrouwelijk' is het motto voor de komende wintermode. Tenminste, volgens de diverse modieuze magazines.

Ontwerpers, die hier een voortrekkende rol bij spelen, zijn namen als Roberto Cavalli, Paola Frani en Rocco Barocco. Leren motorcross-jacks met ingezette stukken. Strakke broeken, ruige broekpakken en kleurrijke overalls. Sportieve ritsen en felle kleuren. Maar ook de klassieke leren jacks zijn van de partij. Born to be Wild, White Trash Girls rule.
 

De Lifestyle-winkel deel X

[archief]

Jongeren denken niet in hokjes, maar in thema's. Dat was kort-door-de-bocht-gesteld de afgelopen jaren het betoog van jongerenexperts. Mocht je daarvan nog niet zijn overtuigd, neem een kijkje in hedendaagse winkels. Ze zijn geen kledingwinkel, geen kapper, geen galerie en geen café. Ze zijn een mix.

Recentelijk opende 'Spoiled' haar deuren in Amsterdam. Op de Leidsestraat vind je al het bovenstaande in één geheel. Kleding van Fake Londen. Schoenen van Nike White Label. Een kapperservice van H.I.P. Kunstwerken van Ed Scare. En natuurlijk veel limited-editions. Alles gehuld in een eigentijds design.

Alhoewel het allemaal ‘klopt’, blijven we het gevoel houden dat het misschien wel tevéél klopt. Dit wordt twee deuren verder in extreme mate doorgevoerd bij Fahrenheit 451, die vervelende Lucky Strike-winkel - of horen we het tegenwoordig ‘brand experience’ te noemen? Totaal geen ziel en daarmee hopeloos achterhaald. En vooral niet authentiek, zie ook het artikel verder in deze fris_licht.

Een nieuw initiatief dat hopelijk een meer eigentijdse invulling geeft aan het begrip lifestyle-winkel is Microzine. Een style-magazine, maar dan 3D. Chris Lee was inkoper bij een modemerk en daarna creative director bij Reebok. En toen zag hij een gat in de markt. Mensen lezen hippe magazines om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends. Maar nadat ze geïnspireerd waren, moesten ze zelf de boer op om de inspirerende beelden tot werkelijkheid te maken. Lee ontwierp een winkel die wordt ingericht als een magazine.

Microzine heeft dus veel hippe modemerken. Natuurlijk aangevuld met de artikelen die je gewoontegetrouw in hippe magazines ziet, zoals techno-gadgets, kunst, film, videogames etc. Hij werkt daartoe samen met bedrijven als The Andy Warhol Foundation, Apple Macintosh, Nokia en Levi's. Natuurlijk is alles ingedeeld volgens een maandelijks magazinethema. Kopers worden zo gemotiveerd vaak in de winkel terug te komen. Weg met de zomer- en wintercollecties, welkom met de maandcollectie. En om vernieuwing te garanderen, wordt de winkel ook nog elke drie maanden helemaal leeggehaald. Alle 'oude artikelen' worden op de Microzine web-site verkocht.

Nieuwsgierig? Even geduld, de Londense magazine-winkel opent haar deuren in oktober. Microzine ambieert ook aanwezigheid in Los Angelos en Tokio.

www.microzine.co.uk
 

Wat doen we over 40 jaar?

[archief]

Die vraag stelde de Engelse Surrey Universiteit. De voorlopige uitkomst: in 2040 werken we vooral thuis. We houden, u raadt het al, vooral contact met de wereld via het wonderschone Internet.

En het is maar goed dat deze virtuele infrastructuur er is, want vervoer wordt lastig. Geïnterviewde overheden bleken vooral hun hoofd te breken over de waarborging van mobiliteit. Zo kun je straks niet meer onbeperkt vliegen. Je krijgt een quotum. Wil je vaker weg? Dan moet je naar de veiling, zie ook de hedendaagse veiling van milieurechten.

Meer milieu: recycling en gematigd energiegebruik zijn steekwoorden voor onze toekomst. Respondenten maakten zich het meest zorgen over hun toekomstige leefomgeving. Interessant in dat kader: slechts een kwart van de geïnterviewden linkte zijn consumptiegedrag aan de hedendaagse milieuproblematiek.

Slecht nieuws: eco-voedsel vindt geen groot draagvlak volgens de onderzoekers. Het wordt te duur om onbespoten voedsel voor een overvolle planeet te verbouwen en te lastig een goede, constante kwaliteit van de producten te waarborgen.

Volgens de Engelse zijn de volgende punten belangrijk voor een 'sustainable city':

Actieve overheidsbemoeienis

Belasting moet verschuiven van arbeid naar niet-hernieuwbare goederen

Vervuilende bedrijven moeten zwaar belast worden

Speciale belastingen voor ongezonde fastfood en op luchtvervoer


De opbrengst van deze speciale belastingen moet gebruikt worden voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van groene energie en mobiliteit

Meer weten? Check: www.surrey.ac.uk/news/releases/03-0813cities.html 
 

De massificatie van limited editions

[archief]

Aan de ene kant koopt de consument door de recessie meer back-to-basic: goedkope producten, zonder conceptuele lifestyle franje. Lang leve de Aldi. Tegelijkertijd is er een groeiende behoefte aan unieke producten. In een tijd van globalisering en massaproductie wil men geen onderdeel zijn van een grijs consumentenlegioen. Wegdromen is belangrijk. Mensen willen het gevoel hebben dat ze bijzonder zijn. Zie hier de voedingsbodem voor customization, de ambachtelijke vintage-look, en limited editions.

In de vorige fris_licht besteedden we uitgebreid aandacht aan customization. Deze keer zetten we de schijnwerper op de limited edition. Veel merken brengen deze momenteel op de markt. In de mode- en muziekbranche bestaan limited editions al lang, maar daarbuiten was het op deze schaal een betrekkelijk nieuw fenomeen. Was.

Coca-Cola Nederland heeft dit jaar speciale limited edition blikjes gemaakt voor festivals zoals Sensation en Dance Valley. In België heeft Coca-Cola de Coke Light Fashion Edition laten ontwerpen door de mode-ontwerpers Veronique Branquinho, Walter Van Beirendonck, Raf Simons en Elvis Pompilio. Magnum heeft limited edition ijsjes op de markt gebracht. Pepsi ging in Japan aan de slag met designer Nigo van Bathing Ape. En CK One liet limited edition flesjes ontwerpen door Nederlandse graffitikunstenaar Delta en de New Yorkse straatkunstenaars Futura en Espo. En Heineken is succesvol met het (tot op heden nog exclusief gedistribueerde) high-design 'metalen bierflesje'.

Kortom, limited editions zijn een marketinginstrument geworden. En daarmee komt de paradox. Want was de consument niet juist geïnteresseerd in limited editions om aan het marketingsysteem te ontsnappen?

Als reactie is er een levendige handel ontstaan in bootleg limited editions. Deze zijn juist niet bedacht door merken maar door consumenten zelf. Kijk bijvoorbeeld eens op www.clothesandkicks.com, waar je je eigen nep-limited edition kunt laten maken van jouw favoriete sneakermerk. Heel illegaal en daarmee juist heel spannend en echt.

Een limited edition-strategie zal alleen maar werken als je het doet vanuit kracht. Mensen zijn het zat dat producten gepresenteerd worden als limited editions zonder ècht, echt bijzonder te zijn. Limited editions dreigen te verworden tot een techniekje dat maskeert dat het origineel niet bijzonder genoeg is. Limited editions zullen alleen succesvol zijn voor merken die al uniek zijn van zichzelf. En die vanuit hun unieke waarden inspelen op de specifieke behoeften van specifieke groepen consumenten. Authenticiteit en culturele relevantie zijn dus cruciaal.

Voor meer informatie, kijk op:

www.tfcccocacola.be/news.htm 
www.clothesandkicks.com
www.govacant.com/vac-ck.html
 

Nieuwe netwerk-magazines

[archief]



Deze maand verscheen de eerste editie van de Amsterdamse culturele gids Vlucht. Qua gevoel komt dit magazine nog het meest in de buurt van het B-Guided uit Barcelona: uitgaanstips in combinatie met achtergrondinformatie en interviews, dit alles tweetalig (Engels / Nederlands) en fris vormgegeven op A5 glossy papier. Amsterdam in vogelvlucht, zeg maar.

Vlucht wordt exclusief gedistribueerd via een netwerk van geselecteerde galeries, bioscopen, shops, café's en restaurants (onder andere bij Smart Project Space, Cinecenter, Wolvenstraat 23 en Inez IPSC). Daarin onderscheidt het zich van de meer uitgebreide, maar ook meer algemene gidsen als de AUB Uitkrant en Het Parool's PS Van de Week. Door specifiek te zijn kan Vlucht een relevante selectie maken uit het grote culturele aanbod. En daarmee voor haar specifieke lezerskring het kaf van het koren scheiden. Vlucht haalt nog niet het niveau van B-Guided, maar voor een eerste nummer is het zeker een goed begin.

Een ander nieuw magazine - de tweede editie is net uit - is Xprs Magazine. Uitgever is party-organisatie UDC (onder andere bekend van Dance Valley en Impulz) dat in navolging van grote concurrenten als ID&T ook een eigen magazine wilde. In Xprs Magazine onder andere CD-recensies, het laatste clubnieuws en interviews met celebrities in het clubcircuit, zoals Deep Dish en Ladytron. Of het magazine het waar gaat maken moet nog blijken, het voelt nog niet als een bijzonder concept. Interessant is in elk geval dat ook Xprs Magazine voornamelijk wordt verspreid via een netwerk van kleding- en muziekzaken. Ook kun je via de UDC-site lid worden voor 25 euro per jaar.

www.b-guided.com 
www.udc.nl 
 

Echt en authentiek: de codewoorden van nu

[archief]

"If you've just picked up this magazine and happen to be reading this first then think again. This isn't about us, it's about the music, and you'd be better off checking out a few of the features if you really want to understand where we're coming from".

Het nieuwe Britse dancemagazine "Keep on" heeft duidelijk niet de ambitie om te dicteren waar jij naar moet luisteren of wat jij moet dragen. Keep on is een stem voor de 'grass-roots' van de dancescene. De mensen die muziek creëren, avonden organiseren en labels runnen zonder duizenden ponden aan hype en marketing te kunnen spenderen.

Het focust puur op de passie voor muziek, zonder franje, zonder een lifestyle uit te dragen. Het is interessant dat zo'n magazine juist nu uitkomt - en gelijk succesvol is. Jongeren hebben de buik vol van oppervlakkigheid en snakken naar echtheid.

Dit wordt bevestigd door 'Experience economy: Next Generation', een recent rapport van Hans van der Loo en Carl Rohde. "Jeugd hunkert naar exclusieve eenvoud", kopte de Volkskrant afgelopen week. We citeren: "Pretparken, dance-manifestaties, de merkenwinkels van Sony en Nike, de coffeeshops van Starbucks, ze hebben hun beste tijd misschien alweer gehad. Veel Europese jongeren hebben hun buik vol van zulke oppervlakkige, massaal bezochte, maar doorgaans peperdure belevenissen en snakken naar echtheid, eenvoud en exclusiviteit."

In dit kader is het interessant dat Lowlands dit jaar minder grote namen en meer underground bands heeft geprogrammeerd. Of het een bewuste keuze is, of door omstandigheden gedwongen, weten we niet. Maar het valt ons op dat veel Lowlands-fans het helemaal niet erg vinden. Lowlands dreigde te 'gevestigd' te worden, teveel een gelikt concept, klinkt het in de wandelgangen. Terwijl de roots van het festival toch uiteindelijk meer liggen in het alternatieve circuit.

Zie ook:

www.keeponmagazine.com
www.devolkskrant.nl/binnenland/1060924917899.html
www.lowlands.nl 


Trendsharing
-------------

[archief]


Fris_licht vangt signalen op uit de maatschappij via haar wereldwijde netwerk van opinieleiders uit entertainment, mode, kunst, food, etc. Wij stellen dit netwerk aan onze lezers ter beschikking als ogen en oren; in elke editie mag een lezer een vraag stellen. Deze keer was de vraag:

"There is an economic recession going on. How do you cope with it and what are your observations on how other people are dealing with it?"

Conclusie: het is eigenlijk wel gezond dat het even wat minder gaat. Het brengt ons weer met beide benen op de grond. Er komt weer besef voor de waarde van dingen. Want we hebben het eigenlijk nog steeds hartstikke goed, maar beseffen weer dat niks vanzelf komt en dat we zèlf verantwoordelijk zijn voor ons succes.

Hieronder een greep uit een aantal interessante reacties.

Lisa, Barcelona
I just started reading "Hey Nostradamus!", the new Douglas Coupland. The book is about the life of 4 people who survive a high school massacre. And about what happens to them afterwards, how they deal with it. Some get married, for others it's the end of their emotional life. It is interesting to see how different people respond when something fucked up happens in their life. A great metaphor for the times we live in. I have started to realize that no matter how much we are impacted by our environment, in the end it all depends on how YOU deal with it.

Richard, London
Recession? I don't know. Of course the economy isn't doing that well. But it was doing SO GOOD, that it was kind of obvious that things wouldn't continue that way. When I think of a recession, I think of big trouble. Are we in big trouble now? We are still travelling to exotic countries, still party and can still buy anything at the groceries. Of course, you ease up a bit in the bar, maybe shop a little more conscious and don't change you wardrobe each month. But that's not much of a problem, is it? It's more that we are getting a bit more realistic. The sky is no longer the limit, but I don't see the thunderstorm yet...

Alex, graphic designer, Amsterdam
Depression creates recession ... and recession creates depression. People are worried about the so called recession and are afraid it will last too long. At the same time they keep the recession alive because it has this a 'self fulfilling prophecy' over it. You see it for example with the elderly, one's knee hurts, the other one has a back problem etc. What happens is that they talk about it day in day out and they will start feeling worse until it can or will become more of a mental problem than a real physical back pain itself. Basically the people's depression makes the recession.

People have to try more to make the situation better instead of looking at each other and be passive. I notice that all my (potential) clients are playing the same waiting game. And they're all waiting for 'someone else' to stand up who will tell and show them that everything will be fine again. This 'someone else' person is probably the Government; as if when they tell the people 'everything's okay again' they pick up their normal life again like before.

I'm convinced that especially in this period you have to invest and show everybody around you that you don't a give a shit about this so called recession. That's the moment people will start having faith again and get out of bed with a smile on their face.

Everything got more and more expensive over the last 2 years. What to think about all these restaurants / lounge bars where you get a shitty meal for too much money ... Nobody cares, because it is all about being seen. It makes people feel better, about themselves and about life in general. They are suddenly convinced that they really achieved something in life. Maybe they DO have a nice job and work hard, but they would never go to these kind of restaurants / lounge bars if they were not absolutely sure they looked okay (the sunglasses, the silly mules, the sun bed tan).

And now they can't afford the looks anymore because of this so called recession. And they get depressed, because they can't show their new exclusive Tokyo limited-edition Puma's ... And this depression is what creates the recession. Good looks just got too important! But maybe they just had too much money too spend, or they spent this bag of dollars on way too many silly luxurious stuff. Fuck the 150 euro DKNY-Gucci-Guess sunglasses, you don't need it! You really can live a happy life without it!

Paul, photographer, Amsterdam & NY
The symptoms of recession I felt this year and last:
(not in any order)

1. Weighing the quality of product and price. Example: yes, I will buy the organic bananas (better taste, better feeling) but how much does a kilo cost at the market versus the supermarket?

2. Saving money with time. We have all heard about, "time is money", well I've now experienced "free time is saving money". Example: I use free moments in the week to clean my house...but that sucks for my cleaner.

3. Establishing myself and expanding my market. Example: I show my photographic work in a beautiful black leather book (as most creative / commercial talents do)...so now I sell my photos and the book! My Amsterdam office is now the distribution point for House of Portfolios / New York. This expands my creative service and fortifies my name in our market.

The above 3 are not so painful...in retrospect, I think it makes me a better person. We are not suffering.
 

Column
-------

[archief]


De trendgoeroe is dood!
Ingmar de Lange

(verschenen in Change Your Perspective)

Inderdaad. Dat is wat kort door de bocht. Zeker als je zelf ook aan trendwatching doet. Maar deze titel was toch de conclusie van een zevental interviews die ik samen met mijn collega Koert Bakker deed. Doel was voor Tijdschrift van Marketing een overzicht te geven van de stand van zaken in trendwatchland.

Want wat vooral opviel, is dat de meeste trendwatchers - niet iedereen dus - moeite deden uit te leggen dat ze de goeroe waren ontstegen. Trendwatching is tegenwoordig onderbouwd. Met cijfers. Of met netwerken van innovatieve mensen. Het is een professioneel vakgebied aan het worden, luidde de conclusie van het artikel. Een beetje wetenschappelijk zelfs.

Marketing Nederland kan dus opgelucht ademhalen. Het is vandaag de dag immers het tijdperk van 'geen woorden, maar daden'. Harde feiten, geen zweverig gedoe.

Maar is dit wel zulk goed nieuws? Begrijp me goed, er is natuurlijk niets mis met een stuk onderbouwing. Maar een van de redenen dat de trendwatcher opstond, is dat marketeers teveel dezelfde richting inkeken. Ze dreigden feeling kwijt te raken met dingen die om hen heen gebeurden. Want trendwatching heeft, in ieder geval wat mij betreft, niet zoveel met 'hip-zijn' te maken. Het komt eerder voort uit het feit dat het voor marketeers verleidelijk is om me-too-producten op de markt te brengen. Dit terwijl het succes van de originele producten, waarop de me-too's zijn gebaseerd, vaak te danken is aan ontwikkelingen die alweer aan populariteit afnemen. Een goede trendwatcher laat zien dat er andere, nieuwe mogelijkheden zijn. Een trendwatcher laat dus 'gaatjes in de markt' zien.

En mensen die gaten in de markt zien, zijn ondernemers. En ondernemers doen dingen op gevoel. Inderdaad, ook dat is vrij kort door de bocht. Maar beschouw het alternatief: een gaatje in de markt bestaat alleen als het netjes onderbouwd wordt. Het gaatje is dus zo duidelijk aanwezig, dat het amper nog geheim is. Want als het onderzocht kan worden, dan is het meestal al redelijk manifest. Dan zijn er al mensen geweest die het 'op buikgevoel' aangaven, kleine ondernemers die ervan wisten te profiteren en genoeg 'opinieleiders' die al meer dan vertrouwd zijn met het fenomeen.

Niet waar? Kijk maar naar de Bacardi Breezer-hype. Een ontwikkeling die op de klompen aan te voelen was. Maar waar biergiganten pas op in speelden toen het gaatje een vuurtoren was geworden. En hoe? Door vele me-too's. 'Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen alcohol met smaakjes willen, de behoefte is er duidelijk'.

Te duidelijk, want vrijwel iedereen liep achter de feiten aan en sloeg de plank mis. Dit terwijl het wederom niet zo moeilijk is aan te geven waar 'het gat' nu zit. Of ik dat kan onderbouwen? Heus wel. Met behulp van een analyse van ontwikkelingen om ons heen. Met ons Europees opinieleidersnetwerk. Maar waarschijnlijk nooit goed genoeg om te concurreren met 'hard onderzoek'.

Conclusie? Het is geweldig dat trendwatchers hun basis hebben verbeterd. Maar dat ontslaat marketeers niet van hun verantwoordelijkheid om te ondernemen. Om gaten in de markt als eerste te zien en daar op in te durven spelen. En dat betekent kiezen. En kiezen is alleen 'kiezen' als je het niet helemaal zeker weet. Als dat wel zo is, dan is het 'accepteren' en merken die accepteren worden nooit hoogvliegers.

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|


abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatieve marketingcommunicatie.

Meer weten over Mountview, mail Ingmar de Lange

 
















 

 


abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatieve marketingcommunicatie.

Meer weten over Mountview, mail Ingmar de Lange

 

 

 

 
































 

 


abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatieve marketingcommunicatie.

Meer weten over Mountview, mail Ingmar de Lange

 

 

 

 

 

 


 

 

 

abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatieve marketingcommunicatie.

Meer weten over Mountview, mail Ingmar de Lange

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 









 


 

abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatieve marketingcommunicatie.

Meer weten over Mountview, mail Ingmar de Lange

 

 

 

 


 

abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatieve marketingcommunicatie.

Meer weten over Mountview, mail Ingmar de Lange

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatieve marketingcommunicatie.

Meer weten over Mountview, mail Ingmar de Lange




















































































 

abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatieve marketingcommunicatie.

Meer weten over Mountview, mail Ingmar de Lange

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------