w o e n s d a g  30  j u l i  2 0 0 3
 



s   i   g   n   a   l   e  n         v   a   n         d   e         h   o   r   i   z   o   n

---------------------------------------------------------------------------------------

Het commerciële privé-leven

[archief]

Alles wordt commercieel. Zelfs je privé-leven. En daar wordt de moderne mens gek van. Zo kan kort gezegd het boek van Arlie Russell Hochschild worden samengevat. Met ‘Commercialisation of Intimate Life’ stelt zij de levenswijze van de moderne burger aan de kaak.

Iedere ochtend wordt die geconfronteerd met de uitdaging een wankele balans staande te behouden. Efficiënt ontbijten en de kinderen vlug naar school brengen, maar wel op een manier die de huiselijke kalmte bewaart.

Hochschild wordt gezien als één van de sterkste feministische stemmen van de laatste decennia. Haar boek bestaat uit een bundeling van essays en is symbolisch voor het spanningsveld waar de moderne mens zich in bevindt. De grote hoeveelheid mogelijkheden die het leven biedt, wordt steeds meer als negatief ervaren. Het leven wordt niet meer geleefd, maar gemanaged. Tieners hebben al met agendastress te maken en veel dertigers krijgen een quarter-lifecrisis, een angstaanjagend vroege versie van de midlifecrisis.

Interessant is dat Hochschild betoogt dat een traditionelere benadering van familie en familiewaarden niet de oplossing is. Geen verkapt ‘gezin is de hoeksteen van de samenleving’-betoog dus. Er zijn volgens haar veel grotere aanpassingen nodig. ‘De institutionele context van familie en werk moet worden aangepast’. Ofwel, we moeten onze hedendaagse manier van leven fundamenteler herzien als we weer een beetje lol in het leven willen krijgen.

Kopen? Kijk bijvoorbeeld naar het boek op Bol.com.
 

Diesel’s platform voor creatieven

[archief]

Zij is een avant-garde uitgevershuis. Hij is een dromerige creatieve studio. Zij woont in Londen. Hij in Madrid. Zij heet Pocko, hij Acrylick. Beide werden op slag verliefd en hun kindje is zojuist geboren. Hoe die heet? Pockoville.

En dat is een rare naam voor een kind. Het kind is dan ook niet van vlees en bloed. De bovenstaande tekst stond niet op een geboortekaartje, maar was de aankondiging van een website van Diesel. Een platform waar internationale artiesten, illustratoren en fotografen hun eigen visie op het hedendaagse leven kunnen delen.

Diesel is alles behalve de eerste die een platform voor een eigentijdse doelgroep maakt. Maar, positief beschouwd, het merk laat het zien dat je niet per definitie kunt scoren met een origineel idee. Het kan ook als je het gewoon goed uitwerkt. Want het platform is tot in de puntjes verzorgd en heeft een duidelijke vinger op de ‘tand des tijds’ gelegd. Een beetje surfen op Pockoville en je krijgt een goed gevoel in welke richting hedendaags design zich ontwikkelt, mocht je dat nog niet weten. Pockoville wordt iedere zes maanden ge-update met het werk van veertig nieuwe kunstenaars.

Maar, terugkomende op de eerste zin van de vorige alinea. Daar zit tot nu toe wel het nadeel: het ‘me-too’-gevaar. De site is vrij ‘reclamisch’. Daarmee bedoelen we niet dat ‘ie vol met banners staat. Maar meer dat over de vormgeving etc. goed is nagedacht, maar de community niet ‘echt’ is. Het is in de markt gezet en de grote vraag is wat Diesel met haar platform toevoegt aan de reeds bestaande platformen, zoals bijvoorbeeld www.designiskinky.com. Nog weinig, in alle eerlijkheid. Daarom zien we Pockoville graag als een goede eerste stap. Diesel laat zien dat ze er is, ambities heeft en in staat is die ambities op te volgen. Nu is het vooral wachten op die volgende stap, de ambities waar maken en echt iets betekenen voor de doelgroep die ze probeert te betrekken. Want: communities creëer je niet, communities ontstaan. Vanzelf. Omdat je iets relevants biedt. Want mensen vervolgens ‘automatisch’ oppakken.

OK?

www.pockoville.com 
 

De C64 komt terug!

[archief]
 

Toegegeven, het is al twee weekjes bekend, maar sommige dingen zijn zo leuk dat we ze toch nog even willen melden. De Commodore 64 komt terug. En wel dankzij een Nederlands initiatief. Het Nederlandse computerbedrijf Tulip wil het C64 merk wereldwijd herintroduceren.

Gaming is al enige tijd bezig met de retro-trend. Denk bijvoorbeeld aan de clip van het Franse duo Air van een paar jaar geleden, waar het legendarische ‘pong’ stijlvol werd hergebruikt. En natuurlijk de vele Internet-sites waar de oude computerspelletjes weer kunnen worden ‘herbeleefd’.

Maar Tulip brengt de C64 echt terug. Fysiek dus. Het bedrijf ontwikkelt nieuwe hardware voor de computer, zodat dat je ‘m weer echt in je handen kunt hebben. En liefkozend kan aaien. Tevens komt er (natuurlijk) een online portal, met de ambitie meer dan zes miljoen Commodore fans te binden. Want die groep is nu grotendeels online, maar nog versnipperd over honderden sites.

En waarschijnlijk is die laatste ambitie een stuk uitdagender dan de fysieke herintroductie van het apparaat. Want hoeveel merken zijn er ook al weer geweest die met een grote portal een alternatief wilden bieden voor vele kleinere? Veel. Denk aan HetNet van KPN en de Freelers van deze wereld. Niet per definitie succesverhalen. Want hoewel ‘insluipmarketing’ vaak als een moeilijk, ondefinieerbaar proces wordt gezien, is het in dit soort gevallen meestal wel de verstandigste route. Het alternatief om - niet gehinderd door enige ambitie - zomaar een alternatief in de markt zetten voor iets wat een bloeiende gemeenschap is geworden, lijkt wel makkelijker, maar is nauwelijks succesvol te noemen. Duimen dus.

En nu we toch bezig zijn over retro-gamen: het leuke is dat er steeds meer hardware-matige varianten komen van de populaire software-versies van antieke games. Zo is recentelijk de authentieke Atari-joystick op de markt gekomen. Het leuke is dat de joystick gelijkertijd ook de computer is. Dat wil zeggen, in de joystick bevinden zich de games. Ofwel, plug je joystick in op een willekeurige TV, en je kunt gelijk gamen. Leuk voor op reis bijvoorbeeld.

www.tulip.nl
www.c64.com
classicgames.pagina.nl
www.thinkgeek.com/cubegoodies/toys/5d39


Urban Beach

[archief]

In vele wereldsteden komt een nieuw fenomeen op: de Urban Beach. Parijs heeft Paris Plage, Berlijn heeft de Bundespressestrand, Rotterdam heeft Waterlife, Budapest Danube en Amsterdam heeft er zelfs vier: Amsterdam Plage, Blijburg, Nemo Beach, en Amsterdam Noord Beach. En Brussel volgt waarschijnlijk volgend jaar.

Hoe komt dit zo? De initiatiefnemers van het Bundespressestrand vatten het ondubbelzinnig samen: hun strand is “Kurzurlaub in Krisenzeiten”.

Ofwel, de consument vindt zijn geluk niet meer in verre reizen. De portemonnee laat het niet toe en je hebt ook nog de kans een bom op je hoofd te krijgen of een gevaarlijke ziekte op te lopen. De nieuwe vrolijkheid wordt vooral dichtbij huis gezocht. Het nieuwe geluk is klein, ligt om de hoek, en moet makkelijk te integreren zijn in het dagelijkse leven.

Ook Paris Plage, een initiatief van burgemeester Delanoe, is gericht op de mensen die zich geen vakantie kunnen veroorloven. Paris Plage was er vorige zomer voor het eerst en trok toen 2,3 miljoen bezoekers. Dit jaar is de opzet nog groter. Met 3.000 ton zand zijn twee stranden aan de oever van de Seine gecreëerd. Er zijn culturele activiteiten, competities voor kinderen, fitnessles, een tijdelijke bibliotheek, een groot scherm om de Tour de France te bekijken en ‘s avonds live concerten op drijvende podia.

De Berlijnse Bundespressestand is vooral gericht op politici en journalisten die op informele wijze met elkaar kunnen netwerken in de buurt van de Rijksdag op de oevers van de Spree.

De Nederlandse Urban Beaches zijn gelukkig ‘voor iedereen’. Je kunt er zonnen, eten en er worden diverse culturele activiteiten georganiseerd, zoals muziek, stand-up comedy, dance en exposities. Beach club Blijburg is direct opgepikt door hip Amsterdam en heeft het overgewaardeerde Bloemendaal van de troon gestoten.

Zie ook:

www.bundespressestrand.de
www.paris.fr
www.amsterdamplage.nl
www.waterlife-rotterdam.nl
www.flowercouncil.org/nl/seasonalthemes/2004/summer.asp
 

Trendsharing
------------

[archief]

Mountview vangt in samenwerking met Fanclub signalen op uit de maatschappij via haar wereldwijde netwerk van opinieleiders uit entertainment, mode, kunst, food, etc. In fris_licht stellen wij dit netwerk aan onze lezers ter beschikking; in elke editie mag een lezer een vraag stellen aan het netwerk. Deze keer was de vraag:

We have entered the new millennium, the new age, notably the long awaited age of Aquarius. But what happened to "New Age"?

Conclusie: New Age wordt geen New Age meer genoemd, maar leeft ondertussen meer dan ooit. Het is meer geïntegreerd geraakt in de samenleving.

Hieronder een kleine greep uit de antwoorden.

Nederland
(Danseres, Amsterdam) Ik beweeg mij een beetje in het circuit en het valt mij op dat de Chinese artspraktijken nu als paddestoelen uit de grond schieten. Ze worden door de hele Nederlandse bevolking geraadpleegd. Moet je maar eens kijken bij het Chinese Medical Center in Amsterdam (Geldersekade) of in Rotterdam aan de Zwartjanstraat.

(Kuntscritica, Rotterdam) Datgene wat een paar jaar geleden als 'New Age' werd aangeduid bloeit als nooit tevoren. Alleen heet het vaak geen New Age meer. Het is nu vooral ‘zelfredzaamheid’ of gewoon ‘twijfel aan officiële instanties’.
Dan heb ik het met name over alternatieve vormen van gezondheidszorg in breedste zin, dus ook beweging, spiritualiteit, helderzienden, massages, enzovoorts. Sommige alternatieven beginnen ook binnen de officiële gezondheidszorg geaccepteerd te raken; steeds meer artsen zijn geïnteresseerd, direct of achter de schermen.

Duitsland
(Kunstenaar, Berlijn) Well...the more 'way-out' aspects of New Age are dying out along with the fanatics who promoted them, the more acceptable aspects have been (commercially) integrated into our society and are no longer seen as New Age. Think of the tremendous growth of holistic health (from yoga, to massage, spa's, vegetarianism, organic food, etc.). Not that these are exclusive to New Age, but still...

Verenigde Staten
(Fotograaf, New York) New Age left us with Phillip Glass, right? And astrology?! Or is that nonsense? I remember New Wave...but New Age was always a bit of an oxymoron because everyone I knew who believed in it were old hippies. So, today, New Age has left us with Glass and Astrologyfashion.com. Good luck finding New Age!

Wilt u de vraag voor de voor de volgende editie stellen? Mail dan naar: fris_licht@domountview.com.
 

Mini-repo
----------
 

[archief]

En deze is speciaal voor jou!

Steeds meer grote sportmerken gaan hun gebruikelijke massaproductie uitbreiden door de consument de mogelijkheid te geven z’n eigen product samen te stellen. En dat gaat allemaal via internet. Dat voorspelden vele ‘zieners’ tenminste enkele jaren geleden. Fris_licht deed een mini-onderzoek ter verificatie: hoe staat het nu eigenlijk met “mass-customization”.


Windsurfzeilenmerk Gaastra biedt windsurfers met het Gaastra Originals-concept de mogelijkheid hun eigen zeilkleur uit te kiezen, het zeil te voorzien van een kleine tekst en zeilnummers (verplicht bij wedstrijdsurfen) in het zeil te laten drukken. Ook kan de windsurfer kiezen uit een lichtere hi-tech versie of een robuustere uitvoering van hetzelfde zeil. Je moet echter wel contact opnemen met je nationale Gaastra importeur om het zeil af te grekenen. Vermoedelijk zijn prijsverschillen tussen de verschillende markten daarvan de oorzaak.

www.gaastra.com/originals

Het fietsenmerk Trek, sponsor van tourgeweldenaar Lance Armstrong, kan onder de naam Project One een racefiets of mountainbike voorzien van een zelf uitgekozen kleurtje. Ook hier weer de mogelijkheid om je naam of een tekst op de zijkant van het frame te schilderen. Trek mikt duidelijk op een fanatiek fietspubliek, want de te kiezen modellen bestaan alleen uit topmodellen uit de verschillende productlijnen. De fiets moet uiteindelijk besteld worden via de plaatselijke Trek-dealer. Trek wil graag dat consumenten via het bestaande distributienet fietsen afrekent en in ontvangst neemt, zodat een vakman de fiets kan controleren voor aflevering.

www.trekbikes.com

Dan Customatix, of CMAX, zoals ze zichzelf noemen na een intensieve restyling. Hier zijn de keuzemogelijkheden nagenoeg eindeloos. Keuze uit achttien modellen schoenen, verdeeld over drie stijlen, die op talloze manieren kunnen worden ontworpen. Materiaal, kleuren, logo’s, er kan van alles zelf aan de schoenen aangepast worden. De mogelijkheden zijn zo groot dat je als beginnend schoenontwerper door de bomen het bos niet meer ziet.

Slimme zet: meerdere voorbeelden, die je als beginpunt kunt gebruiken voor je eigen ontwerp. Verfrissende pre aan de site is de gehele tone-of-voice, een taaltje dat potentiële gebruikers lekker aanspreekt, zonder in fout “vet cool”-jargon te verzeilen. Maar word-on-the-street is dat CMAX wat moet doen aan zijn modellen, die zijn niet mooi genoeg, al kun je er honderd eigen kleuren tegenaan plakken.

www.customatix.com

Nike geeft de mogelijkheid schoenen geheel naar eigen smaak samen te stellen. Via een gelikte web-interface kunnen shoppers vooral modellen bestellen, die via het gebruikelijke Nike distributiesysteem al goed lopen. Afhankelijk van het gekozen model kunnen een naam of korte boodschap op de schoenen geborduurd of geprint worden. Bij de meeste modellen is het customisation-proces slechts uiterlijk; het samenstellen van een eigen kleurcombinatie. Maar sommige modellen kunnen ook functioneel aangepast worden: een extra smalle of brede pasvorm, een noppenpatroon voor een ander type grasmat, of een runningzool met extra demping voor joggers die veel op asfalt lopen. Meest extreme aanpassing is de mogelijkheid om linker- en rechterschoen in twee verschillende maten te bestellen.

Nike is de bovenstaande merken een stapje voor, want na een aantal jaar exclusieve verkoop via het internet, zijn de ‘customization-producten’ nu ook verkrijgbaar op fysieke locaties. Bijvoorbeeld in de conceptuele winkelruimte 90 square meters in Amsterdam, de eerste retailer in Europa die het iD-concept verkoopt.

Er zijn voorbeeldschoenen in de winkel, voor de inkoop kun je ze dus gewoon passen. Je schoen stel je samen via de computer, maar afrekenen kan heel ouderwets aan de kassa. Ido de Voos, eigenaar van 90 square meters: ”Vrijwel alle mensen die hier een paar iDs bestellen, durven dit niet via internet te doen. Kennelijk is hier de drempel veel lager. Dat is grappig, want wij bestellen de schoen via hetzelfde systeem als de mensen thuis. Het gaat gewoon om dat stukje zekerheid, want vaak hebben mensen zelf thuis de combinaties al uitgeprobeerd. In de winkel is het alleen passen en bestellen. Ook grappig is dat klanten vrij extreme kleurcombinaties samenstellen, je moet natuurlijk wel kunnen zien dat je Nikes niet uit de gewone collectie komen!”

www.nikeid.com/europe
www.90sqm.com
 

De trends in trendwatching

[archief]

(Verschenen in Tijdschrift voor Marketing, juli 2003)

In het vorige decennium stond de trendwatchers op om een keur aan opzienbarende voorspellingen te doen. Het postmodernisme was geboren en alles werd anders. Maar niet alleen de belangstelling voor trendexperts nam toe, ook de kritiek. Teveel buikgevoel, te vaag en veel te veel goeroe, klonk het in de wandelgangen. En toen kwam 11 september en zakte de economie in elkaar.

Hoe staat het sindsdien met de trendwatcher? Bestaat deze nog en zo ja, wat zijn de trends onder trendwatchers? Die vraag stelden Koert Bakker en Ingmar de Lange aan enkele collegae.

Lees gehele artikel

 

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|


abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatie marketingcommunicatie.

Meer weten over Mountview, mail Ingmar de Lange

 

 

 


abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatie marketingcommunicatie.

Meer weten over Mountview, mail Ingmar de Lange

 

 

 

 






 

 


abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatie marketingcommunicatie.

Meer weten over Mountview, mail Ingmar de Lange

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatie marketingcommunicatie.

Meer weten over Mountview, mail Ingmar de Lange

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatie marketingcommunicatie.

Meer weten over Mountview, mail Ingmar de Lange

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatie marketingcommunicatie.

Meer weten over Mountview, mail Ingmar de Lange

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatie marketingcommunicatie.

Meer weten over Mountview, mail Ingmar de Lange

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------